perjantai 22. huhtikuuta 2016

Myrkyllinen kaunotar

Oletko jo tänä keväänä tavannut jossain metsän siimeksessä kaunottaren nimeltään näsiä? Nyt on nimittäin juuri se aika, kun näsiät avaavat kukkanuppunsa ja levittävät tuoksunsa ohikulkijan ihasteltavaksi.

Näsiä on alle metrin pituinen pystyhaarainen pensas, joka viihtyy järven läheisyydessä ja kosteana pysyvillä lehtomaisilla mailla. Vanhan kansan uskomuksen mukaan näsiän kasvupaikoilla pohjaveden pinta on hyvin matalalla, ja tätä tietoa on yleisesti hyödynnetty kaivon paikan valinnassa. 
Näsiää kutsutaan myös lehtonäsiäksi ja riidenmarjaksi. Näsiä kukkii ennen lehtien puhkeamista huhti-toukokuussa, mutta jo maaliskuussa huomasin nuppujen alkuja. Nämä nuppukuvat on otettu huhtikuun alkupäivinä, jolloin näsiän varsia nousi esiin niin lumesta kuin sulasta maastakin.Näsiän kukat ovat kellomaiset, vaaleanpunaiset ja hyväntuoksuiset - hullaannun siitä tuoksusta. Näsiä on kahdesti kaunis eli kukkiessaan ja marjoessaan, muulloin sitä ei oikeastaan huomaakaan, koska se on tavallinen vihreälehtinen pensas. Näsiä on poistettu muutama vuosi sitten viralliselta uhanalaisten kasvien listalta, ja nyt se on rauhoitettu vain Ahvenanmaalla.Puutarhakasvina näsiä menestyy myös aurinkoisemmalla paikalla, jossa se kasvaa vuosien mittaan monivartiseksi ja runsaasti kukkivaksi pensaaksi, sellainen meillä on nyt kesäpaikan pihalla. Lumisade voi joskus yllättää aikaiset kevään kukkijat, mutta eivät ne siitä välitä.Näsiän kiiltävänpunaiset marjat ovat kauniita, mutta syötynä äärettömän myrkyllisiä: kymmenen marjaa voi tappaa aikuisen ja kuusi marjaa lapsen, jo pelkästään kuoren myrkyt voivat aiheuttaa joillekuille allergisia oireita. Linnut ovat kuitenkin hyvin persoja näsiän marjoille, eikä marjoissa oleva myrkyllinen aine vaikuta niihin haitallisesti.

Korallin lailla
hehkuu helmet näsiän.
--
Sen väri loistaa,
kutsuu luokse, mutta
houkutus on toisenlaista,
kylmää kauneutta.
Se pelon synnyttää
ja tarkoitus on toistaa:
Tämä tappaa, väistäkää!

Tietoa näsiästä etsin seuraavista lähteistä: LuontoPortti; Puutarha.net; Tee 15.9.12009; Silja Frangén - Leena Yrjölä, Näsiästä Nokkosakkaan

6 kommenttia:

 1. Tänä keväänä en olekaan vielä yhtään näsiää nähnyt! Se on kyllä kovin kaunis! Muistan itse pienenä löytäneeni keväällä kauniin näsiän ja taittaneeni sen mukaani äidille viemisiksi. Äiti taisi olla ilahtuneempi hengissä säilymisestäni pensaan kanssa kohtaamisesta kuin itse kukkalahjasta.

  Mieleen palailee myös juttuja niiltä ajoilta, kun vedin myrkkykasviretkiä Jyväskylässä. Näsiähän on tosiaan myrkyllinen kauttaaltaan eli myös puuaines ja lehdet ovat myrkyllisiä. Eräs vanhempi ystävättäreni kertoi keränneensä näsiää vanhemmilleen ja kuljettaneensa oksat kotiin suussa toivoen, etteivät kauniit kukat nuukahtaisi. Suu oli palanut täysin rakoille. Näsiä ei ole myöskään hyvä maljakkokukka, sillä pelkkä haju voi aiheuttaa pyörrytystä ja päänsärkyä.

  Ennen vanhaan Venäjällä on näsiästä vuoltuja tikkuja työnnetty ihon alle, jotta iho menisi paiseille. Ihoa on sitten näytetty, kun armeijan kutsunnat ovat olleet käsillä ja vältetty asepalvelukseen astuminen.

  Melkoinen kasvi on tämä!

  -Annukka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Annukka upeista jutuista, tosi hyviä kertomuksia ns. elävästä elämästä! Ne olivat hyvä lisäys ja täydennys. Minäkin luin teoriatietoa suun palamisesta, mutta sinulla oli ihan konkreetit esimerkit.

   Poista
 2. Kiitos tietoiskusta niin Sirpalle kuin Villikatajallekin! Rutolassa, paloaseman lähellä olevan vanhan talon piha-alueella olen nähnyt suurimman näsiän ikinä. Mietin tekstiä lukiessani mahtuisiko se metriin, se oli kyllä melkoisen iso ja leveä pensas. Nyt en ole muutamaan vuoteen liikkunut siellä kukinta-aikaan, joten en tiedä vieläkö se siellä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiinatei. Pitääpä käydä katsomassa Rutolassa, onko leveä näsiäpensas siellä vielä olemassa. Meillä maalla on Savossa metrin puolitoista leveä näsiä, pienenä taimena pihaan tökätty. Pitäisipä joskus kuvata se kaikessa komeudessaan ja varsinkin syksyllä, koska minulla ei ollut itselläni näsiän kauniitten punaisten marjojen kuvia. Silloin näsiä on kyllä erittäin näyttävä.

   Poista
 3. Näsiä on kyllä kaunis kasvi. Kevään ensimmäisiä väripilkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Näsiä on kyllä kaunotar! Maaliskuussa sen ensimmäiset silmut rupeavat turpoamaan, sen näkee hangen läpi kaartuvista näsiän oksista.

   Poista