BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman, jonka tarkoituksena oli innostaa tarkkailemaan lähiluontoa ja samalla BirdLife kerää tietoa maamme talvilinnuston muutoksista.
Istuin viime sunnuntaina tunnin ajan ikkunan ääressä, ja tukkimiehen kirjanpitoa apuna käyttäen selvitin oman pihan lintutilannetta. Edellispäivistä poiketen ruokintapaikalla oli ihmeen hiljaista, onneksi bongasin kuitenkin 30 talitiaista, 18 sinitiaisia, 10 keltasirkkua sekä 2 mustarastasta ja 2 harakkaa – nämä määrät kirjasin sitten BirdLifen sivuille.
Lintuvuodet eivät ole veljeksiä; lintuja oli nyt selvästi vähemmän kuin edellisinä vuosina. Niukkuutta on selitetty viikonlopun leudolla säällä, pihlajanmarjojen vähyydellä ja edelliskesän heikolla pesimätuloksella. Alustavien BirdLifen tietojen mukaan Pihabongauksen runsaimmat lajit olivat talitiainen, keltasirkku ja sinitiainen, kun taas yleisimmät lajit olivat talitiainen, sinitiainen ja harakka.
Tämänvuotisten tulosten mukaan varpunen, viherpeippo, hömötiainen ja töyhtötiainen sekä punatulkku ovat vähentyneet huomattavan paljon – ne luokitellaan jo vaarantuneiksi lajeiksi. Positiivisin yllättäjä oli valkoselkätikka, jota havaittiin ennätyksellisesti 60 bongauspaikalla.
Alustavat tulokset perustuvat 8000 havaintoon, jotka käsittävät 91 lintulajia ja 300 000 yksilöä. Lopulliset yhteenvedot julkaistaan helmikuun lopulla.
Osallistuitko sinä pihabongaukseen?
Meilläkin oli hiljaista; varpuspöllö istui pihakuusen latvassa ja vahti lintulautaa. Pikkulinnut pysyivät visusti piilossa eivätkä tulleet näkösälle niin kauan kuin pöllö oli paikallaan. En ole koskaan nähnyt pöllöä niin läheltä ja olin yllättynyt, miten pieni varpuspöllö on.
VastaaPoistaO-oo, varpuspöllö! Upea havainto, Tiinatei!
PoistaOlisinpa ollut näkemässä pöllön.. En ole sitä koskaan nähnyt läheltä enkä kaukaa.