tiistai 17. marraskuuta 2015

Sienistä valuu mustetta

Vuosia sitten ihmettelin Kauhajoella työpaikkani vieressä olevaan puistoon nousseita valkeita, korkeita ja kapealakkisia sieniä. Sienikirjaa selaamalla selvisi, että kyseessä on suomuinen mustesieni, joka tunnetaan kolmen tähden ruokasienenä.

Suomumustesienet eivät mielestäni olleet sekoitettavissa vaaralliseen valkeaan kärpässieneen lakin muodon ja suomuisuuden sekä jalassa olevan renkaan takia. Niinpä keräsin nurmikolta nuoria mustesieniä ja pistin ne suoraan paistinpannulle kypsymään. Se oli erinomainen kokeilu, sillä sienten maku oli mieto ja jotenkin lihaisa.


 


Mustesienen lakki on viidestä kymmeneen senttiä korkea ja nuorena munan muotoinen, mutta vanhetessaan lakki muuttuu lieriömäiseksi ja lopulta ikään kuin kellohameeksi.
Mustesieni on saanut nimensä siitä, että sen itiöiden kypsyessä heltat ja lakin pintakelmu muuttuvat mustaksi nesteeksi eli musteeksi lakin alareunasta alkaen. Neste valuu maahan ja lopulta lakista on enää jäljellä pieni tappi jalan päässä.Kun olin valokuvaamassa syyskuun lopulla näitä suomumustesieniä, huomasin lähistöllä harmaita sienituppaita. Kotona sienikirjan ja internetin avulla selvisi, että olin löytänyt harmaamustesieniä, joita voi käyttää ruuanlaitossa suomumustesienten tapaan. Harmaamustesieni on kahden tähden ruokasieni, mutta sen kanssa ei pidä nauttia alkoholia, eikä mielellään lähipäivinäkään.

 


Molempia mustesieniä tavataan keskikesästä marraskuuhun Etelä-Suomessa, mutta pohjoisempana ne ovat harvinaisia. Mustesienet kasvavat usein tiheinä ryhminä puistonurmikoilla, mutta niitä voi nousta runsaasti myös vastaperustetulle, hyvin lannoitetulle pihanurmelle. Kaupunkiympäristöstä ei kuitenkaan ole hyvä noukkia sieniä, koska ne keräväät itseensä herkästi raskasmetalleja.

Sip sap sip sap sipsapsaa, tänään sataa ripsahtaa.
Sip sap sip sap sipsapsaa, sadehan sieniä kasvattaa!
Sip sap......etanat sieniä maiskuttaa
Sip...tänään vettä ripsahtaa...sateella minua naurattaa!

Mustesienistä löysin tietoa internetistä osoitteesta Sienet/luontonetti.com sekä Risto Tuomikosken teoksesta Sienet värikuvina. Runon lähteenä on Muskarilauluja ja -loruja dlc.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti