Lehtoneidonvaippa humalluttaa ampiaiset

12 syyskuuta 2015

En tiedä, milloin lehtoneidonvaippa oli muuttanut meidän pihaan, mutta pari kesää sitten havaitsimme sen kukkapenkissä. Nyt näitä kasveja näyttää olevan seitsemän, ne ovat erikokoisia ja kaiketi eri-ikäisiäkin. Lukemani mukaan kasvin kehittyminen siemenestä kukkivaksi yksilöksi voi kestää yli kymmenen vuotta!
 
Rauhoitettu lehtoneidonvaippa on suurin kämmeköistämme, se voi kasvaa jopa metrin korkuiseksi. Useimmat näkemäni lehtoneidonvaipat ovat kuitenkin olleet enintään puolimetrisiä. Kasvi on väreiltään hillitty ja sopeutuu hyvin maastoon, siksi sitä ei tahdo edes huomata. Se on jokseenkin harvinainen, tosin Imatran ja Lappeenrannan seudulla niitä esiintyy runsaasti. Se johtunee kalkkipitoisesta maasta, jota kämmekät yleensäkin suosivat.

Lehtoneidonvaipat kukkivat vasta heinä-elokuussa. Alla oleva kuva on otettu juhannuksen maissa, jolloin kukat olivat vielä nupulla ja varsi taipuneena. 
 
 
Valokuvasin pihamme vanhimman, 75-senttisen yksilön heinäkuun lopussa. Kasvin tunnistaa kukista orkideoihin kuuluvaksi. 
 

Pitääpä muistaa tarkkailla, näkyykö meidän pihamaalla humalaisia pörriäisiä. On nimittäin havaittu, että lehtoneidonvaipan mesi humalluttaa ampiaiset. Ne käyttäytyvät kuin humalaiset kapakan ovella; lähtevät kotiinsa hapuillen ja kun pää alkaa selvitä, ne palaavat heti takaisin... Kasvi siis aiheuttaa riippuvuutta!

Yksi lehtoneidonvaipan muodoista on albiino aavekämmekkä. Sen lehdet ovat valkeat ja kukat punertavat. Näitä lehtivihreättömiä yksilöitä on tavattu runsaasti Lappeenrannassa, mm. eräs yli sadan aavekämmekän esiintymä. Sen laajuus on poikkeuksellisen suuri jopa kansainvälisesti.


Mainitsemani suuresiintymä on vielä näkemättä, mutta sen sijaan havaitsin näitä valkeita kasveja erään hiekkatien varressa muutama kesä sitten. Yksi vuosi niitä ihmeteltiin, kyseltiin tutuilta ja kylänmiehiltä, mutta sitten löytyi henkilö, joka tunnisti kasvit aavekämmeköiksi. Albiinolöydös innosti minua etsimään myös vihreitä lehtoneidonvaippoja.
 

Joka heinäkuu nämä tien varren albiinot kokevat saman kohtalon eli ne niitetään silloin kuin muukin tienvierusta. Nyt jo odottelen ensi vuotta ja sitä, kun uudet valkeat kukkavarret kurkistavat heinän seasta...

Älä sano lintu kuin lintu,
sano pääskynen tai haukka.

Älä sano kukka kuin kukka,
sano keltavuokko, Anemone
ranunculoides, ja kissankello.      

Jatkan Tabermania mukaillen:
Älä sano kukka kuin kukka,
sano lehtoneidonvaippa,
Helleborine latifólia.
Tommy Tabermann

Yllä olevat säkeet olen ottanut Tommy Tabermannin runokokoelmasta Kaipaus. Blogiteksti koostuu omista havainnoistani sekä LuontoPortista löytämistäni tiedoista.

4 kommenttia

  1. Fascinating! I'll be looking for these…both green and white! :) Lola

    VastaaPoista
  2. Kiitos Lola. Olen iloinen, että vierailit blogissani. Tapaamisiin! Sirpa

    VastaaPoista
  3. Tämä kasvi todellakìn huumaa ja jopa koukuttaa mm. Ampiaiset!
    Tätä kasvia on käytetty paljon kipuun , masentuneisuuteen jne... aikoja sitten. Nykyäån tämän avulla.on valmistettu mm. Oxycontin , erittäin vahva puolisynteettinen kova kipulääke mm. syöpäkipuihin yms.
    Kasvia voi lukemani mukaan käyttää kipuihin / huumeena.
    Nämä humaltuneet ampiaiset ovat koukussa tähän. Ovela kasvi :)
    Juuressa on eniten näitä alkaloideja.. älkää kokeilko jollette tiedä miten erotella suht vaararon alkaloidi käyttöön. Kivut vie täysin
    Ei koukutu kuten synteettiset myrkyt jne.
    Hieno kasvi. Todella mielenkiintoinen tapa saada mm ampparit koukkuun :)
    Kaikkea sitä suomestakin löytyy. Näitä psykoaktiivisia kasveja on jopa satoja.
    Joitain käytän mieleni laajentamisen,kipujen poiston ym, lähes.kaikkeen löytyy yllättviäkin kasveja. Jotkut auttaa mm chilin, tai minkä vain kasvatuksessa poistmaan epähalutut ötökät jne ilman myrkkyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos laajasta kommentista anonyymi. Siinäpä tietopaketti - minulle ihan uusia asioita!

      Poista