lauantai 15. elokuuta 2015

Päiväni Hemulina

Olin heinäkuussa lumpeitten kuvaamisreissulla Rutolan uimarannalla, josta palasin parkkipaikalle minulle vierasta reittiä pitkin. Tämän oikopolun varressa silmiini osui pitkänhuiskea kukkiva kasvi, jota en ollut koskaan ennen nähnyt. Silloin minussa heräsi kasvitieteilijä!


Siperiansinivalvatti


Kasvi muistutti mielestäni aika tavalla ruusunpunaista (niitty)käenkukkaa, vaikka sen väri olikin harakankellon sininen. Kuljeskelin vähän aikaa lähiympäristössä ja huomasin lisää näitä sinikukkaisia. Valokuvasin kasvit, etteivät muistikuvat vääristä tuntomerkkejä, kun yritän kotona etsiä löydölleni nimeä. Tuttavani, kirjailija-valokuvaaja-opettaja Jouko tunnisti myöhemmin kasvin siperiansinivalvatiksi.(Niitty)käenkukka

Niittykäenkukka on samaa sukua kuin puna-ailakki ja mäkitervakko, joita sen värikin muistuttaa. Käenkukka on Oulun korkeudelle saakka Suomessa yleinen alkuperäislaji. Se suosii kosteaa kasvupaikkaa niin auringossa kuin varjossakin eli se esiintyy samoilla paikoilla kuin siperiansinivalvattikin.


Siperiansinivalvatin pitkänsuikeat lehdet ovat pitkin vartta. Sen sijaan käenkukan varsilehdet ovat hyvin kapeat ja isommat lehdet ovat ruusukkeena maanrajassa. Sekä sinivalvatti että käenkukka kasvavat usein heinikossa. Sieltä niiden lehtiä ei juuri erota, mutta värikkäät kukat nousevat heinien seasta hyvin näkyviin.Siperiansinivalvatti

Siperiansinivalvatti on monivuotinen noin puolimetrinen ruohokasvi. Ruokasalaatti on sen lähisukulaisia. Sinivalvatin päälevinneisyysaluetta ovat Suomi, Ruotsi, Norja ja Siperia. Suomessa kasvi on melko harvinainen, joskin sitä esiintyy suurimmassa osassa maata. Se kasvaa alkuperäislajina rantojen pensaikoissa ja niityillä sekä jokien ja purojen varsilla.

 

Siperiansinivalvatti


Kasviatlaksen vuoden 2014 karttasivun mukaan Lappeenrannan seudulta ei ole montakaan havaintoa siperiansinivalvateista (Lactuca sibirica). Nyt on sitten tehty yksi havainto lisää..


Herkin sävelin
kietoo kukka niityllä
sormensa vyötäisilleen. 

- - - -
Siinä hän on
niityn kukkanen,
siinä hän on. 


Runon löysin Runotalosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti