Haloilmiöt

04 tammikuuta 2025

Halot ovat luonnossa esiintyviä pienten jääkiteiden synnyttämiä valoilmiöitä. Ne ovat valorenkaita, -kaaria tai -keskittymiä taivaalla. Halot syntyvät tavallisesti 5–10 kilometrin korkeudella ohuissa huntumaisissa harso- ja untuvapilvissä. Sateenkaari puolestaan syntyy, kun aurinko paistaa vesipisaroiden läpi.

Kun esimerkiksi Auringon (mahdollisesti myös Kuun) valo kulkee tällaisen pilviverhon läpi, voi samalla syntyä myös haloja. Talven pakkaskeleillä haloilmiöitä aiheuttavat myös lähellä maanpintaa leijailevat jääkiteet.


Tavallisesti halot esiintyvät Auringon, Kuun tai keinovalojen lähettyvillä, mutta suotuisissa oloissa erilaisia halomuotoja voi näkyä koko taivaan alueella. 

Meidän pohjoisilla leveysasteillamme haloja esiintyy melko runsaasti. Oletko sinä nähnyt niitä? Viimeksi minä näin haloja viime talven hiihtoretkilläni Saimaalla. Joskus aamun työmatkoilla olen havainnut auton ikkunasta hyvinkin voimakkaita sivuaurinkoja.


Toisinaan halot saattavat näkyä tuntikausia, mutta toisinaan ne sääolojen vaikutuksesta voivat jäädä hyvinkin lyhyiksi. Haloilmiöt ovat useimmiten melko himmeitä, mutta saattavat joskus harvoin olla näyttävästi sateenkaaren väreissä.


Halot syntyvät Auringon valon heijastuessa tai taittuessa ilmassa leijuvista jääkiteistä. Jääkide toimii joko peilinä, prismana tai molempina. Halojen värit vaihtelevat olosuhteiden mukaan värittömän valkoisesta koko spektrin värikirjoon eli violetin sävyistä vihreään, keltaiseen ja punaiseen. Eri värit johtuvat siitä, miten haloja aiheuttavat kiteet taittavat valonsäteitä.


Halojen erilaiset ulkoasut johtuvat fysikaalisista seikoista, kuten jääkiteen muodosta, sen asennosta ilmassa ja valon kulkemasta reitistä jääkiteen läpi. Eräiden halojen ulkoasu muuttuu Auringon korkeuden muuttuessa. 

Erilaisia halomuotoja on todistettavasti havaittu noin 60 erilaista, tosin on olemassa koko joukko teoreettisia muotoja odottamassa ensimmäistä havaitsijaansa.

Hain uusia sävyjä
avaruuden kiteistä
auringon säteistä
Löysin jotain muuta
planeettojen pinnoilta
sateenkaaren takaa
Kirjoittaja Jenni

Kuvat ovat Leena Karosen Kauhajoelta 

Lähteet: astro.kuvat.fi; Tähtitieteellinen yhdistys Ursa; Wikipedia¸ Kirjoittaja Jenni 9.7.2022, Aukeni tieni vapauteen.


5 kommenttia

  1. Mielenkiintoista! Olen nähnyt vain himmeitä ja vaaleita pystyhaloja, en mitään noin hienoja kuin kuvissasi.

    VastaaPoista
  2. Those halos are spectacular, Sirpa. I have never seen one, but I suspect that southern Ontario is too far south for them to occur. It’s easy to see how ancient people would have ascribed religious significance to these phenomena.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia ja haloja.
    Hyvää alkanutta uutta vuotta 2025.

    VastaaPoista
  4. Upeita kuvia olet saanut otettua. Kuun ympärillä oli kehä, mutta on varmaan erilainen kuin halo. Jotkut ennustavat kehästä lumipyryä (enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
  5. Näen haloja suhteellisen usein. Syy siihen saattaa osin olla se, että läheisillä hiihtokeskuksilla lumetetaan? Laajakulmalla olen saanut kerran kolme autrinkoa samaan kuvaan.
    Sinulle upeita luontohetkiä tällekin vuodelle,

    VastaaPoista