Känsätuhkelo on nimensä näköinen

07 syyskuuta 2024

Oletko joskus polkaissut tummentuneen känsätuhkelon niin, että savu vain pöllähtää?

Kupusienten, kuten känsätuhkelon, itiöt syntyvät pallomaisen itiöemän sisällä. Kun itiöt ovat kypsiä, sienen päähän syntyy aukko, josta jälkikasvu pääsee maailmalle. Luonnossa itiöitä pölläyttelevät tuulen pyörteet ja sadepisarat.


Tuhkelo ja maamunat tuottavat paljon itiöitä ”savua”, jonka kerrotaan aiheuttavan sokeutta; ainakin näin monia on lapsena peloteltu. Tansaniassa sanotaan, että ei löydä kotiinsa, jos saa itiöpölyä silmiinsä. Tiedossa ei ole näiden sienten aiheuttamia sokeutumistapauksia tai pahoja eksymisiä, mutta allergiaoireita niistä voi saada.


Pieni päärynänmuotoinen sieni on helppo tunnistaa känsämäisistä nystyistä, nystyt tosin karisevat helposti pois. Sienen malto on nuorena valkoista ja kiinteää, myöhemmin kellertävää tai vihertävää ja vetistä, lopuksi tummaa ja pölyävää.


Känsätuhkelon saattaa sekoittaa ryhmätuhkeloon, nuijakuukuseen tai nurmimaamunaan, mutta ei siitä tule vahinkoa, sillä kaikki nämä näköislajit ovat nuorena hyviä ruokasieniä.

Känsätuhkelo on lahottajasieni ja kasvaa heinä-lokakuussa lahopuulla tai maassa. Se esiintyy hyvin yleisenä yksittäin tai pieninä ryhminä metsissä, hakamailla, puistoissa ja pihoilla koko maassa, pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta.


Olen tavannut känsätuhkeloita niin mökkimetsässä kuin omalla pihamaallakin. Laji on helppo tunnistaa, joten känsätuhkelo sopii aloittelijankin sienikoriin, lähteissä se mainitaan yhden tai kahden tähden ruokasieneksi.


Känsätuhkelot on syytä poimia nuorina, samoin käyttää tai säilöä ne heti, sillä itiöt kypsyvät poimittuinakin nopeasti. Känsätuhkelot voi pakastaa vaikka sellaisenaan. Tuhkelot sisältävät ureaa, joten ne eivät sovi munuaissairaille.

Löysin maininnan, että känsätuhkelo on persoonallinen ruokasieni. Saimi Hoyer on vinkannut paahtamaan känsätuhkelot leivän päälle tai salaattiin.

Tässä pieni sieniruno.
Metsistä ja vainioilta niitä sieniä löytyy.
Kerää vain tuttuja ruokasieniä.
Jos et niitä tunnista,
hanki sienikirja.
Tuumi mörrimöykky,
kun metsässä loikki.
Sienimörri

Lähteet: Heikki Kotiranta, Kantasienet; Henna Hietamäki, Viinilehti. Saimi Hoyerin sienitasting 9.9.2014; Jukka ja Merituuli, Ruoka- ja matkablogi Sillä sipuli; LuontoPortti; Risto Tuomikoski, Sienet värikuvina; Saimi Hoyer & Petri Salmela, Sieniä & ihmisiä; UPM, Metsiemme ruokasieniä; Sienimörri, Sieniruno. verneri.net. Selkosivut.


12 kommenttia

  1. Mielenkiintoista tekstiä tuhkelosta. Olen itsekin potkaissut pallomaista tummaa sientä, joka on pölissyt tuhkaa sisuksistaan. Lieneekö ollut tuhkelo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiittämästä Kruunuvuokko. Kaikki olemme potkineet pyöreitä sieniä, maamunia tai joitain muita :) Lajeja on monia, onneksi ne kuukuset sun muut ovat myrkyttömiä kaikki.

      Poista
  2. Lapsena pöläyteltiin "savuja" pyöreistä sienistä, joita en vieläkään tunnista. :)
    Kiitos hienoista kuvista ja mielenkiintoisista tiedoista. Känsätuhkelo ei todellakaan kuulosta oikein kauniilta, mutta ihan tyylikäs sienihän tuo näyttää olevan. :)
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiittämästä ja lapsuuden muisteluista Sara. Kaikki me olemme pölläytelleet maamunia ja muita pyöreitä sieniä. Niitä on useita lajeja, eivätkä ne ole myrkyllisiä.

      Poista
  3. Great job, Sirpa. Mushrooms are a fascinating part of nature and deserve more coverage. If you can find a large, fat puffball when it is still firm and white, it is very tasty sliced and sautéed in butter and garlic, but perhaps in truth it is best just to leave them in the forest where they are supposed to be! Have a great weekend - David

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta David.
      Kiitän myös herkutteluvihjeestä; metsässä riittää känsätuhkeloita, kyllä niistä muutaman voisi käyttää ruuanlaittoon.

      Kiitän hyvän viikonlopun toivotuksesta, samaa toivotun sinullekin! Suomea helle hellii... kesä jatkuu!

      Poista
  4. Nyt selvitit yhden minun arvoituksen. Ihan pieni söpö valkoinen pallero pihassamme onkin känsätuhkelon alku. Kiitos jälleen tyylikkäästä tekstistä ja kuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että nyt selvisi pihasienesi arvoitus - pian se olisi ollut liian myöhäistä.
      Kiitos kiitoksista, ihan punastuttaa.

      Poista
  5. Kiitos jälleen hienosta valaisemisesta 🥰

    VastaaPoista
  6. En arvaisi kyllä pannulle pistää. Olen niin rajoittunut sienestäjä, mutta lapsena känsätuhkeloita urakalla joskus poljettiin. Oli hauskaa, kun pöllysivät. kiitos, sain taas paljon tietoa maamunasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Känsätuhkeloita olet polkenut, kuten me monet muutkin.
      Känsätuhkelo on nuorena sisältä valkeaa. Meillä kyllä riittää sieniä syötäväksi, vaikka ei tuhkeloita pannulle laittaisikaan :)!

      Poista