Muuttolinnut kiirehtivät Suomeen ja kuinkas sitten kävikään

27 huhtikuuta 2024

Muuttolintuja alkoi palailla Etelä-Karjalaan huhtikuun puolivälissä lämpimien ilmojen myötä. Sitten talvi tulikin takaisin ja antoi kymmenen senttiä lunta. Lintuparkojen ei auttanut muu kuin yrittää pärjätä valkeassa maisemassa ja pienessä pakkasessa.

Peippo
Lintuset etsivät paljaita maalaikkuja ja käänsivät niitä etsiessään syötävää, kotini vieressä metsän läpi kulkeva oikopolkukin on kuin möyhennetty. Kaavin haravalla lunta pois sieltä täältä, ja linnut näyttivät pitävän lopusta itse huolen. Varsinkin rastaat kääntelevät mielellään sammalia nurin niin nyt kuin kesälläkin.

Mustarastasrouva
Tänä vuonna peipposet, räkättirastaat ja sepelkyyhkyt tulivat ensimmäisinä pihaamme. Oikeastaan ehdin jo odotellakin peippoja ja räksiä, olenhan tottunut kuulemaan niiden äänen huhtikuun alussa. Laulurastas ei ole muina vuosina vieraillut pihassamme, mutta nyt näin sen useana päivänä.

Järripeippoja ja peipposia
Peippojen parvissa liikkuu runsaasti somia järripeippoja. Metsänreunan heinikossa linnut hyppelevät sinne tänne, kun ne tutustuivat luonnon siementarjontaan. Punarinta ilmestyi pihaan Yrjön päivän aikaan, ja rautiainen on vieraillut useana päivänä.

Järripeippo 

Olin poistanut ja puhdistanut lintulaudat ja kaikki syöttölaitteet jo maaliskuun lopulla, koska talvilinnut näyttivät kaikonneen pihapiiristä. Nyt kevätlinnut puolestaan täyttävät ruokintapaikat, onneksi siemeniä ja jyviä on vielä tarjottavaksi, kaupoista ovat kuulemma loppuneet.

Mustarastas

Lintujen juoma-uima-allas laitettiin paikoilleen huhtikuun alkupuolella, ja kävi siinä kauniina kevätpäivinä joku lintu jo ihmettelemässä vettä ennen sen jäätymistä. Sitten altaan päälle kasaantui kymmenen sentin lumihuppu.

Rautiainen

Västäräkki viipotti muutama päivä sitten etsimässä suuhunpantavaa lumisilta kadunvieriltä. Naurulokkiparvi lenteli taivaalla, kalalokki puolestaan etsi syötävää tai kaveria torilta. Kurkien huuto kuuluu joltain lähiseudun lumiselta suolta päivittäin pihaamme asti. Sananlaskun mukaan ennen suo sulaa kuin kurki kuolee. Siihen on uskominen.

Punarinta

Useimmat tuntevat lorun Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen ja pääskysestä ei päivääkään. Tuo kuu kiurusta kesään ei enää päde, koska keväät ovat aikaistuneet ja linnut saapuvat nyt Suomeen uuden aikataulun mukaan. Tosin tämä takatalvi taisi sekoittaa pakkaa.

Laulurastas

Jos lintujen kevätruno riimitellään uudelleen, säkeet voisivat perustua ornitologi Esa Lehikoisen faktoihin:

Kiurun tilalle selkälokki, kalasääski tai räkättirastas.
Peipposen voisi korvata tiltaltti, mustakurkku-uikku tai silkkiuikku.
Västäräkin vaihdamme sirittäjään tai mustapääkerttuun.
Pääsky pätee, mutta mieluummin haarapääsky.

Sepelkyyhkyjä

Uusilla ohjeilla runo voisi kulkea näin:

Kuu räksästä kesään
Puoli kuuta uikkusista
sirittäjästä vähäsen
haarapääskystä ei päivääkään.

Lintujen lisäksi myös kasvi- ja perhosmaailmassa lienee tapahtunut aikataulumuutoksia. Sienillä taas on aivan oma ilmestymiskalenterinsa.

Lähteet: Alice Karlsson, Suomen Luonto 3/2017

PS Nythän tuo takatalvi taitaa väistyä ja tekee tilaa Neiti Keväälle!

10 kommenttia

  1. Mikä monipuolinen kattaus lintuja! Meidänkin lähilammessa pesää rakentaneet joutsenet pakenivat pois yhden kovemman pakkasyön jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Joutsenet palaavat pian lammellenne!

      Poista
  2. Great diversity of birds here, all getting ready for the breeding season. As you say, climate change is wreaking havoc with many species, and their whole migratory and breeding cycle is getting out of synch. No doubt some will adapt, but others will not. It is truly sad what we have done to this poor planet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just as you wrote. Thanks for your comment DAvid.

      Poista
  3. Alueellesi on jo tullut paljon lintuja. Sinulla on upeat kuvatkin niistä. Olen myös huolestunut siitä, että muuttolinnut tulivat jo meille asti, vaikka lunta on yhä paljon ja nekin lumettomat penkat ja pälvipaikat peittyivät viikolla lumeen takaisin. Piti hakea lisää auringonkukansiemeniä, kun ei paikkakunnalla ollut, haettiin kauempaa.
    Samoja lajeja viihtyy meilläkin, mistä olet kkirjoittanut, vain laulastasta en ole nähnyt, en kuullut, punarinta ja rautiainenkin tulematta. Rautiaista en tunnista, muuten kuin puhelimen sovelluksen kautta, mikäli saan sen laulun äänitettyä Lintujen kevätmuuttusovelluksella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiittämästä aimarii. Tekin haitte lisää siemeniä lintusille, ne kiittivät ja kiittävät teitä!
      Aamun lenkilläni laulurastas luritteli omia juttujana. Tulee se teillekin, jahka ehtii. Se asustaa koko Suomessa, tosin kanta harvenee pohjoista kohti. Rautiainen on vaikea tunnistettava. Teen siitä postauksen 11.5.
      Punarinta pesii Metsä-Lappia myöten. Jospa se ilmestyisi teidänkin pihapiiriinne ennen pesintäänsä.

      Poista
  4. Mitä mielenkiintoisin ja sympaattisin kirjoitus kuvineen 💗
    Suloisia peipposia, ihastuttava punarinta ...
    Varpuset ovat jotenkin huvittavia. Kun kävelen kotiin pysäkiltä pensasaitojen ohi sieltä kuuluu melkein korviasäkevä sirkutus. Varpuset tykkäävät pitää siellä kokouksiaan 😀

    VastaaPoista
  5. Kiitos Rita kauniista sanoistasi.
    Varpuset tosiaan pitävät palaverejaan pensasaidoissa, sirkutus kuulostaa somalta.

    VastaaPoista