Millaisia keväthavintoja olet tehnyt?

13 huhtikuuta 2024

Oletko nähnyt jo sitruunaperhosen liihottelevan? Minä näin eilen.

Lokit liitelevät iloisesti taivaalla. Kurjet huutavat ja peipot helskyttävät. Mustarastas soittaa aamuisin huiluaan. Räkättirastaistakin iloitsen kevään viestin tuojina. 

Sitruunaperhonen idänsinililjassa
Lunta on vielä paikoitellen melkoisesti, puhumattakaan Lapin hiihtokeleistä, mutta päivien piteneminen ja lisääntyvä auringonpaiste sekä sirkutus ja liverrys kertovat, että kevät on saapunut Pohjolaan.

Peippo
Keväisin pihallemme pysähtyy paluumuuttajia tutkimaan talvilintujen ruokintapaikkoja, esimerkiksi sepelkyyhky ja järripeippo, jopa lehtokurppa nähtiin kerran huhtikuussa. Juuri tällä hetkellä peipposia on pihassa runsaasti etsimässä syötävää.

Peippo
Luontoliiton 48. Kevätseuranta alkoi jo, vuoden 2024 teemana on muuttuva metsä. Tänä vuonna Kevätseuranta-kampanjassa havainnoidaan kevään etenemistä muuttuvassa metsässä.

“Suomessa ihmisillä on erityinen suhde metsiin, ja Suomi tunnetaan metsäisenä maana myös maailmalla. Metsät ovat luonnon monimuotoisuuden kehtoja, mutta muun muassa ilmastonmuutoksen ja metsänkäytön seurauksena metsien monimuotoisuus on uhattuna”, kertoo Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lilli Tikkanen.

Kekomuurahaisia
Joka kevät seurattavia vakiolajeja ovat muun muassa sitruunaperhonen, valkovuokko, sisilisko ja kiuru. Näiden lisäksi Kevätseurannan teemalajeja ovat tänä vuonna haapa, peippo, variksenmarja, käenkaali eli ketunleipä ja kekomuurahainen.

Haapa
Metsien muutoksen myötä monet tutut lajit leviävät uusille alueille ja myös aiempaa pohjoisemmaksi. Kevätseurannan kautta saaduista havainnoista kertyy arvokasta aineistoa tutkimustarkoituksiin.

Luontoliiton Kevätseuranta alkoi jo helmikuun lopulla. Seurantaa saa tehdä minä päivänä tahansa, mutta havaintoja toivotaan etenkin virallisilta Kevätseuranta-viikonlopuilta, jotka ovat 24.–25.2., 9.–10.3., 23.–24.3., 6.–7.4., 20.–21.4., 4.–5.5., 18.–19.5. ja 1.–2.6. Havaintoja voi ilmoittaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi.

Ketunleipä
Myös ensihavainnot lajeista ovat arvokkaita, ja niitä voi lähettää läpi kevään. Tänä vuonna Kevätseurantaa tehdään yhdessä Marttojen kanssa.

Äiti Sitruunaperhonen, kesämekko.
Huomenta toukat, onko unet nähty, onko läksyt tehty, onko hampaat pesty?
Äidillä on kiire. Kesä lentämättä
.
Reetta Niemelä

Lähteet: Luontoliitto ePressi 22.2.2024; Reetta Niemelä, Sinisen kärpäsen sirkus. Äiti Sitruunaperhonen.

10 kommenttia

 1. Ihania keväthavaintoja sinulla! Minäkin olen nähnyt ainakin sinivuokkoja ja tietysti leskenlehtiä. Mustarastaan olen kuullut ja se onkin aina yhtä ihana lauluääni. Kurkia, joutsenia ja töyhtöhyyppiä nähty, sekä harmaahaikaroita. Muurahaiset ja kastemadotkin ovat alkaneet liikkua.
  Oikein hienoja kevätpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos havainnoistasi Kristiina. Avoimin silmin olet kulkenut :) Oi että olet nähnyt jo sinivuokkoja ja leskenlehtiä, niitä ei ole vielä Etelä-Karjalassa. Odotellaan...
   Kiitoksia toivotuksistasi, samaa sinulle!

   Poista
 2. There is an increasing need to monitor forests and other ecosystems to understand the degree to which our profligacy and arrogance are destroying nature. Whether we pay heed to what the studies tell us is another matter entirely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you David, you said those important things out loud.

   Poista
 3. Suloinen lintu. Kevät on niin ihanasti tulollaan.
  Meillä on pihasta lumi kaikonnut, Siellä on krookuksia, skillaa, sinivuokkoa (myös valkoista variaatiota), narsissien ja keltavuokkojen alkuja... ☘️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siitä, mitä kerroit Rita. Teillä on pihassa jo kivasti keväistä! Jopa sinivuokkoja valkeine versioineen. Niitä ei ole vielä Etelä-Karjalassa. Keltavuokkojakin tulossa , voi ihanuus.

   Poista
 4. Peipot ovat niin kauniita! Piakkoin kerron keväthavaintoni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anna. Peipot myös laulavat somasti, ne kuuluvat kevääseeni huhtikuun alusta alkaen.

   Poista
 5. Parin-kolmen päivän päästä on vappu, mutta Koillismaalla ei keväästä muuta tietoa, kuin että hanget ovat madaltuneet neljännekseen reilusta talven metristä. Aurikoisilla paikoin on pälviä, soratiet olivat jo sulat, mutta parhaillaan uuden lumentulon takia lumiset. Kevään muutolinnuilla on vaikeaa. Peipot, urpiaiset sepelkyyhkyset ovat tulleet. Kuukkelit lähtivät syvemmälle metsään pesimään ja harakka rakentaa pesää pihapuuhun. Lintupöntöt on puhdistettu ja korjattu. Koivusta juuri huomaa, että lehtisilmu on vaihatnut väriään ja pullottaa hieman.
  Hiihtämään pääsee vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aimarii. Kiva, kun kerroit, millainen on kevään ja lintutilanne juuri nyt teillä. Minun kotiseudullani Pohjois-Savossa oli tavallisesti vapun aikaan juuri samanlaista kuin teillä Koillismaalla. Nykyiseen asuinpaikkaani Etelä-Karjalaan kevät tulee eri tavalla.

   Poista