Tähti lensi - toivoitko?

29 joulukuuta 2018

Tähdenlento on yksi kauneimmista asioista, jonka tiedän. Lentoa seuratessa minut valtaa mystinen tunne siitä, että olen hyvin pieni osa tätä äärettömän suurta maailmankaikkeutta. Kun olin lapsi, yritin toivoa nopeasti jotain tähdenlennon aikana - sellaisen vihjeen olin saanut serkuiltani. Tämä kreikkalaisen tähtitietelijä Ptolemaioksen synnyttämä uskomus onkin kulkenut sukupolvelta toiselle jo vuodesta 150. Ptolemaioksen mukaan tähdenlento syntyi, kun jumalat tarkkailivat taivaasta ihmisiä maan päällä. Oli siis otollista rukoilla, koska jumalat olivat otollisen valppaina. 


Meteori eli puhekielessä tähdenlento on valoilmiö, joka syntyy, kun hiekanmurunen eli meteoroidi kuumenee kitkan vaikutuksesta ja palaa ilmakehässä. Tähdenlento havaitaan alle sekunnin kestävänä valoilmiönä, joka voi toisinaan olla myös vihertävä tai oranssi, sillä värit tulevat sen mukaan, mitä kemiallisia aineita höyrystyvässä kappaleessa on.

Voit nähdä keskimäärin viidestä viiteentoista tähdenlentoa tunnissa joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Mitä suurempi meteoroidi ilmakehään putoaa, sitä kirkkaampana se hehkuu pudotessaan.Tulipallot ovat muuten tavallisia tähdenlentoja, mutta ne ovat yleensä kirkkaampia. Jos avaruuskivi putoaa maahan saakka, sitä sanotaan meteoriitiksi. Mikäli avaruudessa liikkuva kappale on suuri, sitä kutsutaan asteroidiksi, useimmat ovat kooltaan muutamia kilometrejä.

Mikäli haluat tarkkailla tähdenlentoja, sinun ei tarvitse tietää sitä tähtikuviota, josta tähdenlennot tulevat. Varmistu kuitenkin siitä, että tähtikuvio on horisontin yläpuolella. Apua tähdenlentojen tarkkailuun saat Ursan internetsivustolla olevasta tähtikartasta, josta voit katsoa oman sijaintisi ja sen, miten jokin tähtikuvio näkyy taivaalla tiettyyn kellonaikaan. Geminidien parven meteorit olivat aktiivisimmillaan aamulla ja illalla 14.12.2018. Alla on kuvakaappaus Ursan tähtikartasta.

 
Meteoriparvella tarkoitetaan Maan ilmakehään tulevia meteoreja, jotka tulevat tietystä taivaan suunnasta tiettyinä päivinä vuodesta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan vuoden 2019 näyttävimmät meteoriparvet ovat tammikuun Kvadrantidit ja elokuun Perseidit sekä joulukuun Geminidit. Muitakin, vaisumpia meteoriparvia näkyy ympäri vuotta. Meteoriparvet nimetään sen tähdistön mukaan, jonka alueella meteoriparven säteilypiste eli radiantti sijaitsee. Vaihtoehtoisesti meteoriparvi voidaan nimetä sen aiheuttaneen komeetan mukaan.

Mikä olen? Tähdenlento
Luojan ikuisessa yössä,
tomujyvä aavan aineen
lakkaamattomassa työssä.
Alistukaa, avaruudet,
pienen tähden välkynnälle!
Tahdon loistaa, tahdon laulaa
kiitoslaulun elämälle! 
L. Onerva

Lähteet: Anna Nuutinen, Ilta-Sanomat, ulkomaat 25.1.2017; Anniina Vallius Yle Uutiset ulkomaat 1.6.2016; Antti Halonen, Ilta-Sanomat 2.6.2016; Jakob Priess, Tieteen kuvalehti Tieku 2.1.2018; Lasse Yde Hegnet, Tiede 28.6.2018; Maiju Karhunen, Kotimaa 19.10.2014, Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström; Mikko Naalisvaara, Yle Uutiset; Sakari Nummila, Ursa. Tähdet ja avaruus 11.12.2018; Sami Rainisto, Tekniikan maailma, Teknologia, Tiede 23.1.2017; Suvi Syrjä, Ursa; Tieteen kuvalehti 21.11.2017; Tähtitieteellinen Yhdistys Ursa 24.8.2018, 6.8.2012, 17.12.2018; Wikipdia; L. Onerva, Särjetyt jumalat.

Lähetä kommentti