Luonto herää kevääseen

28 huhtikuuta 2018

Luonnon tarkkaileminen on yksi keväisistä lempipuuhistani, sillä vuodet eivät ole veljeksiä, niin kuin eivät keväätkään. On aina yhtä mielenkiintoista katsella maasta nousevia vihreitä ja punaisia silmuja sekä kasvien alkuja. Tämän kevään ensimmäisenä kasvina näin huhtikuun alkupäivinä ohdakkeen piikkisten lehtien pilkistävän aurinkoisesta mäen rinteestä. Myös lupiinit ovat yleensä varhaisimpien heräilevien kasvien joukossa.


Vaikka lupiini nostaa lehtensä maasta jo varhain keväällä, voit nähdä sen kukkivan vielä lokakuussakin. Lupiini on siis sekä aikainen että myöhäinen kasvi, mikä selittääkin sen vahvaa leviämistä. Lupiineja on kylvetty alkujaan koristekasviksi kotipuutarhoihin, joista ne ovat karkailleet pitkin tienvarsia ja sitä kautta levinneet räjähdysmäisesti koko Etelä- ja Keski-Suomeen. 


Toukokuussa ilmestyvät lehmuksen punaiset ja vihreät lehtisilmut ovat pulleita ja kookkaita. Lehmus on puistamme myöhäisin kukkija, sillä sen huumaavantuoksuiset kukat ilmestyvät vasta heinäkuun lopulla. 


Heti roudan sulettua tulevat näkyviin kortteitten paljaat, nivelikkäät varret. Kortteilla on erityinen lehtivihreätön kevätverso, jonka yksittäisen varren päässä on kukintoa muistuttava itiöpesäkerykelmä. Kesällä varteen kasvaa ohuita oksia, niin että korte muistuttaa mielestäni pientä kuusta

 
Pihlaja kukkii vasta alkukesällä ennen juhannusta, mutta se alkaa kasvattaa lehtiä jo toukokuussa. Pihlajan lehtisilmut näyttävät keväällä harmailta ja karvaisilta, mutta alkukesällä silmuista avautuvat parilehdykkäiset lehdet ovat tummanvihreitä, pinnalta kaljuja ja reunoiltaan teräväsahalaitaisia. Useasti pihlajissa on kaunis syysruska, mutta viime syksynä värit hehkuivat oranssista punaiseen.

 
Mesiangervo on keskikesän kukkija, mutta senkin lehdet nousevat maasta jo toukokuun puolivälissä. Angervo on monivuotinen, metrin korkuinen ruoho, jonka kermanvalkea huiskilokukinto tuoksuu hyvältä. Angervo on tuttu näky ojanreunoilla ja muilla kosteahkoilla mailla. Se on hyötynyt ihmisen toiminnasta ja saanut myös tyhjilleen jääneistä pelloista nopeasti uusia kasvualueita. 


Aikaisimpien kasvien joukossa olevan vuohenputken kuvasin huhtikuun viimeisellä viikolla. On siis yleistä, että vuohenputken ensimmäiset lehdet voi löytää salaatteihin useimpina vuosina jo ennen vappua. Reheväkasvuinen vuohenputki alkaakin pian aiheuttaa kotipuutarhurille päänvaivaa, sillä se kasvaa nopeammin, kuin sen lehtiä ennättää syödä!

Millaisia keväthavaintoja sinä olet jo tehnyt? Jos haluat jakaa ne muiden kanssa, käypä kirjaamassa havaintosi talteen Luonto-Liiton kevätseurantaan, joka jatkuu aina 30.6.2018 asti.

Kevät lumen sulattaa,
auringossa sulaa maa.
Talven valta raukeaa,
lehtisilmut aukeaa.

Juha Parkkinen

Lähteet: Luonto-Liitto; LuontoPortti; Vieraslajit; Yrttitarha; Wikipedia; Juha Parkkinen, Kevät.

4 kommenttia

  1. Kevät tulee, hyvä niin! Nurmikko vihertää ja kaikenlaista pukkaa puskissa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos toivotuksistasi Tillariina. Jokaisena kevätpäivänä riittää ihmettelemistä. Iloitaan siitä.

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista