lauantai 24. maaliskuuta 2018

Pilkkijä ei pelkää kohmeisia käsiä eikä kiemurtelevaa toukkaa

Kairanterä syö rohisten jäätä ja pyöreä pilkkimisreikä syntyy nopeasti. Sormet noukkivat punaisen kärpäsentoukan rasiasta ja pujottavat sen näppärästi koukkuun. Sitten pilkki sukeltaa hyiseen veteen. Kun pilkki on tavoittanut pohjan, se voidaan nostaa ylemmäksi haluttuun kalastussyvyyteen.

Pilkkijä istuu keskittyneenä jakkaralla ja tuijottaa onkeaan. Aika etenee verkkaisesti, luonnon omassa tahdissa, jäällä pilkkireiän äärellä istuessaan voi päästä jopa meditatiiviseen olotilaan. Pakkasta on kymmenkunta astetta, viimainen tuuli käy luoteesta, mutta selän voi laittaa vastatuuleen ja kääntää kasvot kohti kevättalven aurinkoa.  


Olemme pilkkimässä tutulla porukalla Ruokolahden Haapaselällä. Jäätä on runsas kolmekymmentä senttiä ja vettä sen alla nelisen metriä. Pilkkijämme eivät ole aktiivisia kalastajia, mutta käyvät kuitenkin silloin tällöin kalassa. Pilkkiminen onkin hyvää talviliikuntaa. Talvikalastamista harrastavan tuttavani mukaan pilkkiminen ei ole pelkästään helppoa ja halpaa huvia, vaan toimii myös hyvänä talviliikuntana ja stressinpoistajana. Pilkillä pärjää ilman suurta varustearsenaalia, sillä siihen tarvitaan vain pikkionki ja kärpäsentoukkia. Kairan voi lainata, jos harrastus on kertaluonteista, samoin jakkara-repun. Minä sain oman pilkkijakkarani lahjaksi joitakin vuosia sitten, kun osallistuin Ladypilkkiin Lappeenrannassa. Lämpimät vaatteet ovat tarpeen, samoin jäänaskalit kaulalla roikkumassa. Pilkkiminen on ikivanha pyyntimuoto, ja edelleen se on yksi suosituimmista kalastustavoista. Vuonna 2016 Suomessa oli 1,5 miljoonaa vapaa-ajan kalastajaa. Tämä tieto perustuu alkuvuodesta 2017 tehtyyn postikyselyyn, jossa oli kohteena väestörekisteristä poimittu 7500 henkilön otos ympäri Suomea.


Pilkkiminen kuten ongintakin ovat jokamiehenoikeuteen rinnastettavia yleiskalastusoikeuksia eikä erityistä lupaa tarvita. Pilkkimistä harjoitetaan pääasiassa Suomessa, Kanadassa, Norjassa, Ruotsissa ja Venäjällä. Yhdysvalloissa pilkkijöitä on lähinnä Suurten järvien alueella, jonne tämän harrastuksen toivat aikoinaan pohjoismaiset siirtolaiset.

Ahven on Suomen yleisin kala ja se on myös pilkkijän tavallisin saaliskala. Ahti ei kuitenkaan suonut meille antejaan tällä kertaa, mutta saimme Saimaalla runsaasti raitista ilmaa ja hyvää mieltä. Nämä olivat meidän kaveriporukan pilkkikisat, mutta voittaja ei selvinnyt, koska kukaan ei saanut sintin sinttiä. Onneksi, sillä olimme unohtaneet hankkia palkinnot!

Jäätä kaikkialla.

Suunnaton jääkenttä,
rantoja ei näy.

Yksin pilkkijä
valkoisella peitteellä
jäisen kylmässä.

Tunteettomassa suuruudessa.

Pieniä reikiä pintaan sen,
kairallansa tekee hän.

Narske lastuavan jään,
kirskahtelee korvaan.

Hiljaisuudessa kaikki kovana,
äänet pienetkin kuuluu.

Läpi jään kaira uppoaa
purskahtaa jää hyhmä,
vähäisen vettä pinnalle jääkentän.

Istahtaa penkille.

Monta jäälakeutta jo nähnyt
rispaantunut jakkara.

Pilkkinsä upottaa.

Reikään tummaan,
mies tuo hiljainen
elämää jo nähnyt.

Vartoo, vartoo
liikettä ongen odotellen.

Sielu leväten,
kaiken kiireisen elämän keskellä.

Jospa tänään tulisi
saalista makiaa.

Ehkä ei sittenkään.
Kun täällä vaan olla saan.

Lähteet: Fishing in Finland; Yle. Oppiminen; UlkonaTV. Kalastus ja metsästys; Yle-uutiset. Kotimaa 29.12.2015; TosiLappi. Aktiviteetit. Talvi. Pilkkiminen; Me Naiset 19.2.2017; Luonnonvarakeskus Luke 9.11.2017; koboltti1, Pilkillä 15.1.2008 8:22.

2 kommenttia:

  1. Mun mies tietää, että unelmoin pilkkimisestä. Se vaikuttaa rauhalliselta lajilta. Juuri minulle sopivalta. Ehkä mä sitten ryhdyn siihen kun jään eläkkeelle. Kiva oli lukea tuntemuksia aidosta tilanteesta ja harrastuksesta yleensäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tillariina. Voithan sinä kokeilla pilkkimistä jo ennen eläkeikääkin :) Serkkuni on vaativassa työssä ja hän rentoutuu talviaikaan viikonloppuisin käymällä pilkkimässä lähijärvellä. Saalis ei kuulemma ole pääasia vaan kaikki muu. Täällä Lappeenrannan seudulla nuoret miehet tykkäävät pilkkiä.

      Poista