perjantai 6. lokakuuta 2017

Mustatorvisieni piiloutuu poimijoilta

Tämä kantarellien heimoon kuuluva ruokasieni on sen verran omalaatuisen näköinen, ettei sitä voi oikeastaan sekoittaa muihin sieniin. Mustatorvisienen lakki ja jalka ovat yhtä alaspäin kapenevaa mustanharmaata paperinohutta suppiloa, joka tuntuu käteen silkkiseltä. Sienen ulkonäköä on kuvattu myös sanoilla musta ylisuuri torvijäkälä.

Mustatorvisieni kasvaa paikoin Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta on harvinaisempi kuin yleisimmät kauppasienemme. Se viihtyy kosteissa ja rehevissä sekametsissä valoisalla paikalla tiheinä rykelminä, mutta on vaikeasti havaittavissa värinsä vuoksi. Minun mielestäni mustattorvisienet muistuttavat lepän maahan pudonneita mustanruskeita, vähän käpristyneitä lehtiä.
Mustatorvisieni on siis taitava piilottelija, mutta kun löydät yhden, löydät pian useampiakin. Joka syksy kannattaa suunnistaa kerran löytyneille apajille, sillä mustatorvisieni on paikkauskollinen.

Arktiset Aromit ry. valitsi mustantorvisienen vuoden sieneksi 2015. Sen satoaika on elokuusta lokakuuhun. Tämä herkullinen ja vienosti omenalta tuoksuva kolmen tähden sieni on Suomessa vielä huonosti tunnettu, mutta on eri puolilla maailmaa hyvin suosittu ruokasieni. Mustatorvisieniä voi käyttää ilman esikäsittelyä raaka-aineena keitoissa, kastikkeissa ja muhennoksissa, mutta kuivaus on paras säilöntätapa, koska se voimistaa makua. Mustatorvisieni-cappuccionokin voisi olla mielenkiintoinen kokeiltava.

Mustiatorvisieniä ja suppilovahveroita
Mustiatorvisieniä voi käyttää luovasti monella tavalla. Taiteilija Minna Hokka rakentaa paimensoittimia, joihin hän saa rakennusmateriaalia muun muassa mustistatorvisienistä. Mustatorvisieni voi olla myös innottajana; taiteilija Laura Kärki teki mustasavustetusta keramiikasta torvisienen mallisen ääniveistoksen nimeltään Torkkuva Mustatorvisieni Oon kaupungissa -tapahtumaan.


Eräs herra sanoi kerran kuunnelkaapa hetken verran niin kerron mitä tapahtuu kun taivaalla on täysikuu. Maailma silloin nimittäin on vähän niin ja vähän näin: päässä kasvaa outo patti pyöreä kuin herkkutatti nenä on kuin torvisieni äsken vielä pienen pieni yksi on kuin susihukka karvakuono harmaatukka - alkaa juhlat täydenkuun unohtaa voi silloin muun. 

Lähteet: Hannu Ylönen, Alkajan Sieniretki: sieniopas; Kiti Salonen, Auranmaan viikkolehti 10.5.2011; Maija Ala-Siurua, Maaseudun Tulevaisuus 17.8.2015; omametsa.com; Peda.net; puutarha.net 2.10.2017; Kotimaa 17.8.2015; Silja Puranen, Mustien torvisienten unista hengitystä 7.1.2011; Harri Manner, Eräs herra sanoi kerran.

2 kommenttia:

  1. Niinpä :)
    Tänä syksynä sieniä taitaa ollakin jokaisen kerääjän iloksi vaikka kuinka paljon.

    VastaaPoista