perjantai 26. elokuuta 2016

Suomen luonnon päivä 27.8.2016

Varaslähtö Suomi 100 vuotta -juhlintaan

Ensi lauantaina järjestettävä Suomen luonnon päivä 2016 aloittaa satavuotiaan Suomen juhlinnan. Nyt neljättä kertaa järjestettävä tapahtuma tarjoaa monenlaisia retkiä ja tapahtumia ympäri maata, voit tutustua alueesi tarjontaan täällä. Suomen luonnon päivän suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, rouva Jenni Haukio.Tässä muutamia vinkkejä Suomen luonnon päivän tapahtumiin, voit vaikka lähteä yhdessä kaverin kanssa luontoon, kuten nämä pienet sukulaispoikani.

Pönttötalkoot
Elokuun viimeisenä lauantaina talkoillaan luontokeskuksissa ympäri Suomen
Miljoona linnunpönttöä -kampanjan merkeissä. Tuletko mukaan? Minä suunnittelin, että rakentaisin mökille tällaisen uudentyyppisen sorsan pesäpöntön.
Avoimia ovia luomutiloilla
Luomutilat ympäri Suomen pitävät oviaan auki yleisölle klo 12 - 15. Tiloilla pääset tutustumaan luomuviljelyn saloihin, kokemaan eläimellisiä elämyksiä ja pistäytymään luonnollisessa pop up -kahvilassa. Taidanpa minäkin pistäytyä lähitilalle, kuka tulee kaverikseni? Heti sain viisiäänisen vastauksen: Mää-ää!
 
Talkoilua Suomen luonnon puolesta
Vapaaehtoiset ympäri Suomen jalkautuvat vieraslaji- ja ennallistamistalkoisiin, joissa suojellaan arvokasta luontoamme. Talkoovoimin torjutaan ja hävitetään myrkyllisiä jättiputkia sekä säilytetään niittyjen harvinaistuneita tai uhanalaisia eliöstölajeja niittämällä ja raivaamalla niille tilaa. Autettavia lajeja ovat muun muassa kissankäpälä, lehtovirmajuuri ja ukontulikukka sekä valtakunnallisesti silmälläpidettävä ketoneilikka.

Sammonlahden ja Skinnarilan kosteikoilla Lappeenrannassa voi kitkeä
jättipalsamia milloin vain heinäkuun alusta loppusyksyyn saakka - vaikkapa juuri Suomen luonnon päivänä.Satupolut ja luontopuuhat kutsuvat
Suomen luonnonsuojeluliitto vie yhdessä Ekokemin kanssa koko perheen lumoaville satupoluille. Tämä kuva on Saimaan rantapolulta, jonka varrella asustelee ilmeisesti metsätonttu.

 

Luonto on elämys kaiken ikää
Viedään ulos heidät, jotka eivät itsekseen pääse retkelle! Suomen luonnonsuojeluliiton ja Ekokemin
Pappa pitkospuille, mummo marjaan -luontopäiväkonsepti antaa vinkkejä ja auttaa tarjoamaan luontokokemuksia ikäihmisille.

Sieniretkiä
Metsä on sieniä pullollaan ja sienet hurmaavat
Marttojen sienipäivän tapahtumissa. Tervetuloa sieniretkelle tai tunnistamaan metsän antimet! Meidän perheen sienikori on täyttynyt suppilovahveroista ja mustistatorvisienistä.


Neljä Luonnon päivää vuonna 2017
Ensi vuonna Suomessa järjestetään neljä yhdessä tekemisen ja luontoon yhdessä menemisen päivää.
Talviluonnonpäivänä 4.2.2017 sukelletaan talveen ja nautitaan lumisesta luonnosta retkeillen, hiihtäen tai talvitulien ääressä. Keväisenä Luonnon päivänä 20.5.2017 villiinnytään luonnosta kaikilla aisteilla ja maistetaan luonto. Luonnonyön päivänä 17.6.2017 rakastutaan kesäyöhön. Silloin vietetään myös Luonnonkukkien päivää ja juhlitaan Suomen 40. kansallispuiston avajaisia. Juhlinta huipentuu Suomen luonnon päivänä 26.8.2017, jolloin kuorot kajauttavat kansallispuistoissa, nostetaan malja Suomen luonnolle ja juhlitaan luonnon helmassa tulien äärellä.

Tämän maiseman syliin synnyin
metsän kämmenelle
Opin hengittämään sen tahtiin
Syvään. Kiireettä.
Opin sen askeleet. Laulut.
Sen osaksi juurruin.
Opin näkemään metsän puilta,
puut metsältä.
Kuulemaan perhosen lennon,
näkemään tuulen liitelyn
niityn yllä.
Nyt
missä tahansa
mutta kotona tässä maisemassa. 


 
Lähteenä Suomen luonnon päivä -hanketta koordinoiva Metsähallitus, Luontopalvelut; Runo Maaria Leinonen 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti