keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Pihabongaus 30. - 31.1.2016

Jos ensi viikonloppuna bongaat kotipihasi lintuja, et luultavasti ole ainoa, joka laskee pihapiirinsä siivekkäitä, sillä esimerkiksi viime vuonna 23 000 ihmistä tarkkaili lintuja 15 000 pihalla ympäri Suomen Pihabongaus-tapahtumassa. Arvaapa, montako lintuyksilöä nuo ihmiset havaitsivat yhteensä? Entä montako lintulajia he tunnistivat?
BirdLife Suomi on järjestänyt pihabongauksia tammikuun viimeisellä viikolla vuodesta 2006. Minäkin olen parina viime vuonna osallistunut pihabongaukseen, onhan se on mielenkiintoista ja helppoa. Bongauksen idea on se, että lintuja havainnoidaan joko omalla pihalla tai jollain muulla sopivalla paikalla tunnin ajan, minkä jälkeen havainnot ilmoitetaan BirdLifelle.Tulevana lauantaina tai sunnuntaina käytän taas yhden tunnin lintujen tarkkailuun - seuraanhan minä niiden vierailuja pihapiirissä muutenkin. Kynä ja paperia viereen merkintöjä varten ja siitä se laskenta alkaa.. Viime vuoden pihabongauksessa näkemäni lintulajit tunsin entuudestaan, mutta yksilöiden laskeminen osoittautuikin haastavaksi, sillä esimerkiksi keltasirkkuparvi liikkuu yllättävän vikkelästi! Tunnissa bongasin sini- ja talitiaisia, keltasirkkuja, punatulkkuja, pikkuvarpusia ja mustarastaita, taisi olla yksi harakkakin joukossa. Viime vuoden bongaajat -  minä mukaan lukien - havaitsivat yhteensä peräti 109 lintulajia ja 800 000 lintuyksilöä! Lisätietoja pihabongauksesta ja siihen osallistumisesta saat täältä.

4 kommenttia:

 1. Tämä olisi myös sellainen kevyt startti lintuihin. Minulla on ollut jo pitkään ajatuksena, että alan parantaa lintutietouttani. Se on nykyisellään lähes punastuttavan heikko. Jotenkin urakka tuntuu aina kuitenkin niin isolta ja mahdottomalta, että sitä helposti siirtää. Ehkä tällaisten kautta sitä pääsisi liikkee.


  Tuo aiemmin esitelty Järven tarina houkuttelisi, mutta meillä on tosiaan sen verran tuoreet kuviot täällä, ettei hoitajia löydy oikein lapselle leffan ajaksi. Elättelen vähän toivoa, että pääsen näkemään leffan mahdollisesti työajalla, kun yhdistys esittelee toimintaansa hiihtolomaviikolla Elävien kuvien teatterilla. Viikolla siis pyörivät vuorotellen tämä ja Metsän tarina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään minulla oli aika kevyt startti, kun piti bongata lintuja, mutta kun sää leutoni, niin pihalinnut katosivat. Miten ilmoittaa BirdLifeen, että kyllä meillä tavallisesti on vaikka miten monta lajia, mutta ei juuri nyt laskentapäivänä..

   Vakavasti puhuen pihabongauksen tarkoituksena onkin innostaa tutustumaan lajeihin, että tunnistaa enemmän kuin yhden siivekkään, jonka nimi on Lintu, kuten oli entisellä opiskelukaverillani.

   Järven tarina ja Metsän tarina ovat sisardokumentteja ja täydentävät toisiaan, Elävien kuvien teatterilla saat siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

   Poista
 2. Pikkulintujen laskuissa emme pysyneet mukana, mutta varpushaukka vahti toista tuntia lintulautaa, jolloin pikkulinnut pysyivät piilossa. Kun haukka poistui, pikkulinnut olivat välittmästi lintulaudalla. Aika kehno lintujen tuntemus minulla, mutta yksi kerrallaan opettelen; nyt tunnen varpushaukan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä Tiinatei, lintu kerrallaan, nyt tunnet jo varpushaukan! Lintunne onneksi palasivat, joillakin laudoilla linnut ovat peloissaan ja poissa jopa viikonkin varpushaukan iskun jälkeen. - Mielenkiintoista, että teillä oli paljon lintuja pihapiirissä, monilla pihoilla oli ollut hiljaista laskentapäivinä.

   Poista