Pyöräilin heinä-elokuun vaihteessa hiekkatietä pitkin ihastellen samalla pientaretta, joka oli täynnä kauniin lilan-vaaleanpunaisia kukkia. Tarkemmin katsellessani aloin erottaa eri lajeja - ja siitäpä luonnontutkijaminäni innostui! Ensin havaitsin pikkutakiaisen, minkä jälkeen silmäni osuivat minulle tuntemattomiin kasveihin.
Pikkutakiainen
Uteliaisuuteni herättäneet kukat muistuttivat ruiskaunokkia ja epäilin niiden kuuluvan mykerökukkaisten sukuun. Kotiin pyöräiltyäni sain tunnistamisapua kälyltäni, joka on luonnonkukkien asiantuntija.
Lehtiä, kukkia ja kehtosuomuja tutkimalla selvisi, että tienvierustalla olikin ollut kaksi eri kasvia: nurmikaunokki ja ahdekaunokki. Vaikka näiden kahden kaunokin kasvupaikkavaatimukset ovat hyvin samansuuntaiset, niitä ei usein tapaa yhdessä, sillä nurmikaunokin levinneisyys painottuu itään, ahdekaunokin puolestaan länteen ja lounaaseen. Tällä kertaa kuitenkin löysin ne saman tien varresta, Lappeenrannan Rutolasta.
Nurmikaunokki
Nurmikaunokki on luonnossamme itäinen tulokas, jonka kasvupaikat ovat vanhan maatalouden perua. Nurmikaunokkia nimittäin tavataan Kaakkois-Suomessa jokseenkin yleisesti teiden pientareilla, kuivahkoilla niityillä ja ahoilla eli sellaisilla alueilla, joita on aikanaan kaskettu pitkään. Nykyisin nurmikaunokkeja käytetään myös aurinkoisilla pihoilla koristekasveina. Kasvi on kuitenkin kova leviämään, joten kotipuutarhurin pitää asettaa sille kasvun rajat.
Ahdekaunokki
Ahdekaunokki on puolestaan muinaistulokaskasvi, joka on nykyisin yleinen Etelä- ja Lounais-Suomessa. Nurmikaunokin tapaan se on suosittu puutarhakasvi aurinkoisissa, kuivahkoissa pihoissa. Olen lukenut, että ahdekaunokin kukilla voi värjätä lankoja ja suunnitellaanpa sen käyttöä myös bioenergian tuottamiseen!
Jos haluat oppia erottamaan nurmi- ja ahdekaunokin toisistaan, näistä parista tuntomerkistäkin voisi olla apua:
Nurmikaunokki
Nurmikaunokin tynnyrimäinen kehto (ns. mykerö) on musta ja kampamaisesti ripsiliuskainen, minun mielestäni vähän kaktusmainen. Nurmikaunokin lehdet ovat leveämmät kuin ahdekaunokilla.
Ahdekaunokki
Myös ahdekaunokin kehto on tynnyrimäinen, mutta kehtosuomut ovat ruskeanpunertavat, minusta jotenkin suomumaiset kuten kävyllä. Ahdekaunokilla on kapeat lehdet, vähän niin kuin maitohorsmalla.
Toisaalta, onko lajin tarkka määrittely niin tärkeää, sillä molemmat kaunokit ovat kauniita katsella; nurmikaunokista päästään nauttimaan idässä ja ahdekaunokista puolestaan lännessä.
En pyydä mitään, en odota mitään,
mutta olen onnellinen, että olen tähän syntynyt,
en sattumalta tuulen kuljettamana
vaan tarkoituksellisesti,
että tässä olisin ja säteilisin ympärilleni.
Runotalo
Lähteet: Kaunokkien tunnistamisen opettelussa käytin apuna LuontoPorttia ja Kasviatlasta. Runon puolestaan löysin osoitteesta runotalo.blogspot.fi.
Lähteet: Kaunokkien tunnistamisen opettelussa käytin apuna LuontoPorttia ja Kasviatlasta. Runon puolestaan löysin osoitteesta runotalo.blogspot.fi.
Leviääkö nurmikaunokki myös maarönsyistä? Haluaisin sen leviävän kukkaniitylläni enemmän.
VastaaPoistaKiitos kiinnostuksestasi ja kysymyksestäsi Erkki. Nurmikaunokin juuristo on vahva, mutta maarönsyjä sillä ei ole. Nurmikaunokki tuottaa runsaasti siemeniä ja kukkii yli kuukauden, siemeniä syntyy runsaasti. Levinneisyyden luoteisraja seurailee linjaa Nurmes—Nilsiä—Kuopio—Jyväskylä—Jämsä—Teisko--Tammela-Perniö. Jos asut tuon alueen itäpuolella, kotiseudullasi kasvanee nurmikaunokkeja. Kun haet ensi kesänä niiden pähkylöitä ja kylvät kukkaniityllesi, niin varmasti leviävät. Minulla on meidän maalla nurmikaunokkeja pihapiirissä ihan riesaksi asti, katkon kukkineet latvat, että kasvit pysyisivät kurissa. Onnea puuhaasi!
PoistaKiitos vastauksestasi. Siementaimien kehittymisen luulisi olevan hidasta ja epävarmaa varsinkaan jos niityllä ei ole rikkonaista maanpintaa. Miten on ahdekaunokin laita leviääkö se juurirönsyistä laajaksi kasvustoksi?
PoistaKiitos Erkki lisäkysymyksestäsi. En osaa sanoa ahdekaunokin juurirönsyistä mitään. Sen sijaan sen siemenet itävät hyvin ja jo toisena kasvuvuonna se on jo kaunis ja satoisa. Ahdekaunokki on varma menestyjä ja helposti viljeltävä luonnonkasvi ja sopii mainiosti maisemointikasviksi asiantuntijoiden mukaan. Sinulla on luullakseni kaunis kukkaniitty parin kolmen vuoden päästä, kun rupeat hommiin tulevana kesänä.
PoistaKiitos. Minulla on sellainen vanha niitty, johon olen siirtänyt tienposkesta yms. kaunokkeja ja nyt toivoisin niiden ja putojuurien ja apiloiden ja niittynätkelmien sekä virnojen lisääntyvän niityllä heinien kustannuksella.
VastaaPoistaToivonpa tosiaan, että nuo monenmoiset kaunokaiset valtaavat alaa heiniltä ja sinulla on lähikesinä ihailtavanasi luonnonkukkaniitty! Kerro joskus, miten kävi.
Poista