lauantai 19. elokuuta 2017

Suomen luonnon päivä 26.8.

Suomen 100-vuotissyntymäpäivään on lauantaista 26.8. tasan sata päivää, niinpä se on nimetty Suomen luonnon päiväksi. Tätä teemavuoden neljättä merkkipäivää voimme juhlistaa monin tavoin. Vinkkejä löydät tapahtumasivuilta ja itse voit keksiä lisää.


Tässä nautin kauniin kesäpäivän piknikretkestä vastikään viisi vuotta täyttäneen ystäväni kanssa. Pannukakku maistui herkulliselta kermavaahdon ja serkkuni kotitekoisen omenahillon kera. Tyttäreni oli tehnyt juhlallisen makuista raparperimehua, siispä kohotimme pikkuystäväni kanssa raparperimehumaljan Suomelle ja sen luonnolle.

Mökkinaapurit juhlistivat Suomen suvea ja luonnon päivää siniristilipulla. 

Suomen luonnon päivää edeltää puunhalausviikko. Minä löysin Mustion kartanoa ympäröivästä laajasta puutarhasta valtaisan ikivanhan puun halattavaksi. Vaikka puiden halailu on ollut vitsailun aiheena jo pitkään, useat tutkimukset ovat todistaneet metsän positiiviset vaikutukset ihmisten mielialaan. Puiden halailun ympärille on jopa perustettu liiketoimintaa, sillä esimerkiksi pohjoisessa sijaitseva Halipuu-niminen yritys vuokraa lappilaisia mäntyjä halattavaksi.

Suomen luonto on ainutlaatuinen. Luontoa on tietysti kaikkialla, vaikkapa Isossa-Britanniassa, jossa
lontoolainen Edith Holden (s. 1871) piti luonnon tapahtumista päiväkirjaa koko vuoden 1906. Elokuun merkintöjä ovat muun muassa alla oleva ote päiväkirjasta ja lainaus Millerin runosta.

--kuu kaunein! kypsään kesään kuin  
kuningatar ilmaantuu
hän valohelmoin kirjotuin,
ihana Elokuu. R. Combe Miller


25. elok. Pyöräilin--- Loch Ernen pohjoisrantaa seuraava 9 km pitkä tie on hyvin kaunis. Vesi liplattaa toisella puolen, ja toisella kohoavat jyrkät metsäiset rinteet. Tien reunalla kasvoi paljon uljaita puita – en ollut koskaan nähnyt niin kauniita lehtikuusia.

Henri Jokela, Kittilälehti; Yrittäjät; Edith Holden, Nuoren naisen päiväkirja luonnon tapahtumista 1906, suom. Aila Meriluoto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti