Ensilumi

10 joulukuuta 2016

Lunta! Jippii! Näin lapset reagoivat ensilumeen. Mrrr, murisevat aikuiset, varsinkin jos autossa on vielä alla kesärenkaat. Lunta voi sataa, vaikka sitä ei vielä virallisesti kutsuta ensilumeksi. Ilmatieteenlaitoksen käyttämän määritelmän mukaan ensilumi on nimittäin satanut silloin, kun mittauspaikalla on vähintään sentin paksuinen lumikerros kello kahdeksan aamulla tai kesäaikaan kello yhdeksän.

Ensilunta voidaan Pohjois-Suomessa odotella jo syyskuun loppupuolella, mutta etelässä ensilumi tulee tavallisesti  marraskuussa. Tänä vuonna ensilumi laskeutui 17.10. useille pohjoisen paikkakunnille.

Toisinaan Lapin tuntureilla ensimmäisiä lumihiutaleita nähdään jopa elokuun puolella, ja aikaisimmillaan lumikuuro on valkaissut maata Käsivarressa Enontekiöllä jo 30. elokuuta 2007.Ylen sivuilta näet keskimääräiset ensilumitilastot vuosilta 1981 – 2010. Usein ensilumi sulaa pois muutaman päivän päästä.


 
Ilmaston lämpenemisen myötä lumi tulee aiempia vuosia myöhemmin, samoin se muuttaa yhä suuremman osan talven sateista vedeksi, jolloin lumipeite hupenee. Näin on käynyt jo Etelä-Suomessa, ja tulevina vuosikymmeninä muutos tulee todennäköisesti näkymään myös pohjoisessa.
 


Tämän vuoden ensilumi saatiin Lappeenrantaan tiistaina 25. lokakuuta, jolloin juuri olin käymässä polkupyörällä kaupungin keskustassa. Menomatka sujui hyvin kuivia teitä pitkin, mutta tulomatkan poljin lumessa.

Lumi vie mennessään sulasta maasta huokuvan lämmön, ja ympäristö muuttuu nopeasti kylmäksi. Toisaalta lumi myös valkaisee tienoot, niinpä syksyn ruskeus ja pimeys ovat tipotiessään. Silloinhan me sanomme, että maisema on kuin joulukortissa. 

Lunt satta! Lumi o sit kaunist!
Luanto tule kaunim valkkoseks ja miäli piristy,
ku ei ol enä nimpal pimmiä.
Mää tei itellen kuuma rommitoti
ja mää istusin ikkuna äären kattoma hiutaleitte leijumist maaha.
Tosi kaunist.
Heli Laaksonen

Ilmatieteen laitos/Ville Juutilainen, Kerttu Kotakorpi, Seija Paasonen; Heli Laaksonen, Ihana talvi.

Lähetä kommentti