Elämänlanka kasvaa neljä metriä kesässä

11 elokuuta 2018

Monelle tutut kasvit elämänlanka ja isokierto ovat oikealta nimeltään karhunköynnöksiä. Karhunköynnös ryöstäytyy helposti omille teilleen kotipuutarhasta ja karkulaiset levittäytyvät verrattain lyhyessä ajassa lähiympäristön kasvillisuuden joukkoon. 


Valkokarhunköynnöksen tunnistaa heinä-elokuussa isoista valkeista kellomaisista kukistaan, jotka avautuvat aamuisin ja sulkeutuvat iltaisin. Aikaisemman tiedon mukaan karhunköynnös kasvaa meillä merenrannikoilla alkuperäisenä. Sen sijaan uudemman teorian mukaan laji on tuotu maahamme todennäköisesti 1700-luvulla, ja Turun akatemian arvellaan levittäneen kasvia 1750- ja 1760-luvulla. 


Punakarhunköynnöksen kukat ovat puolestaan vaaleanpunaisia, mutta kooltaan samanlaisia kuin valkokarhunköynnöksessä. Punakarhunköynnös on koristekasvi, joka lienee lähtöisin Siperiasta. Punakarhunköynnöksen ensimmäinen näyte Suomesta on tallennettu 1929, mutta todennäköisesti sitä on kuitenkin viljelty meillä jo huomattavasti aiemmin.


Vaikka valko- ja punaköynnös usein mielletään karhunköynnöksen alalajeiksi, on ne kuitenkin määritelty useissa lähteissä omiksi lajeikseen. Karhunköynnös voi kasvaa toistakymmentä senttiä vuorokaudessa ja kesän mittaan siis yli neljä metriä. Köynnökset peittävät alleen helposti parimetriset ja sitä matalammat kasvit ja muodostavat kietoutuessaan jopa läpipääsemättömiä tiheikköjä, jotka vaikeuttavat  liikkumista, mutta ovat oikea lehtokotiloiden paratiisi. Tällaisen joutomaalle levinneen karhunköynnösalueen olenkin löytänyt aivan kotini lähettyviltä.


Kasvupaikalle juurruttuaan karhunköynnös pysyy paikalla sitkeästi ja sitä on erittäin vaikea hävittää. Tämän haitallisen vieraslajin torjuntatoimet kannattaa aloittaa katkomalla varret tyvestä. Kun köynnökset ovat kuivuneet, niitä on helpompi purkaa pois muun kasvillisuuden seasta. Juurakoita voi yrittää kitkeä ja kaivaa pois maasta.


Köynnöstävien kasvien kiertosuuntaa on tutkittu, ja tutkimustulosten mukaan 92 % kasveista kiertyy tyveltä katsottuna myötäpäivään eli ylhäältä katsoen vastapäivään. Voisi kuvitella, että kasvin kiertosuunta on riippuvainen auringon kiertosuunnasta taivaalla, mutta tämä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Myös karhunköynnös kiertyy useimpien muiden köynnöskasviemme tavoin aina oikealle eli ylhäältä katsottuna vastapäivään.

Niin helppoa ja keveää
Niin kaunista kulku vehreyden
Eteenpäin ja ylöspäin yhä vain
Sinne minne tie vie
Vei se ihan mihin tahansa
Ei ole kiire minnekään
Kaikki tässä syntyy kuin itsestään
Nauttien kiertyen lomi oksien
Risteyksissä vain hetken harkiten
Uuden ystävän mutkassa löytäen
Yhä vain uutta synnyttäen 

RunoTalon Voimapuutarha

Lähteet: Allergia&Iho&Astma; LuontoPortti; Vieraslajit; RunoTalon Voimapuutarha, Elämänlanka 21.6.2011.

2 kommenttia

  1. Meille on tuo elämänlanka levinnyt moneen paikkaan ja olenkin aika ihmeissäni sen kanssa. Koskaan en ole itse istuttanut sitä puutarhaani.
    Ei auta kuin aloittaa täysi sota tuota köynnöstä vastaan ja toivoa, ettei ole liian myöhäistä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin juuri Blue Tit. Kun sitkeästi taistelet, niin kyllä sinä sen sodan voitat. Onnea mukaasi! Kiitos kommentistasi.

      Poista