Auringonkukka kääntää mykerönsä kohti aurinkoa

13 tammikuuta 2018

Harmaassa talvisäässä keltainen piristää, vaikkapa auringonkukkien muisteleminen. Joulukuussa aurinko paistoi Lappeenrannassa puoli tuntia, mutta Kuopiossa ja Jyväskylässä ei lainkaan. Tammikuun alkukin näyttää eri puolilla maata yhtä pilviseltä, mutta keltainen väri vie ajatuksemme eteenpäin kohti valoa ja kevään odotusta.


Auringonkukka eli isoauringonkukka on todennäköisesti kasvanut aluksi vain Pohjois-Amerikassa, missä intiaanit viljelivät kasvia yli viisi tuhatta vuotta sitten. Auringonkukka tunnettiin varhain myös Etelä-Amerikassa. Siellä Perun inkat nimesivät kasvin auringonjumalansa Intin vertauskuvaksi ja verhoilivat kukilla temppelien seiniä ja kuvioivat niitä myös näyttäviin kultaesineisiinsä. Meksikon ja Perun alueelta kasvi levisi 1500-luvulla tutkimusmatkailijoiden mukana Eurooppaan. Sen viljely ja jalostus tuottoisaksi öljykasviksi alkoi Venäjällä 1800-luvulla.


Suomessa auringonkukka on lähinnä yksivuotinen koristekasvi, mutta sitä käytetään hieman myös siementen tuotantoon. Pihamme lintulaudalla auringonkukan siemenet näyttävät nyt maistuvan tiaisille kuorilla ja ilman. Talvilinnuilta yli jääneet siemenet kylvän alkukesällä pihamme kukkatarhaan. 

Auringonkukansiemenet soveltuvat kotikäytössä myös mysleihin, puuroihin, leipätaikinoihin, risottoon, jogurtteihin sekä rouhittuna pirtelöön. Siemenet sisältävät jopa puolet painostaan terveellistä auringonkukkaöljyä, jota käytetään ruokaöljynä ja margariiniteollisuudessa. Heikompia laatuja käytetään puolestaan maaleissa ja vernissoissa sekä voiteluöljynä. Historiassa auringonkukkaa on myös käytetty kuumetautien, kuten malarian hoidossa.


Suomen pisimmät auringonkukat ovat lähes 4,5-metrisiä ja suurimmat kukkamykeröt halkaisijaltaan 0,5 metriä. Tiedot ovat vahvistettuja, sillä auringonkukat kilpailevat vuosittain yhtenä lajina jättikasvikilpailuissa. Ennätysten kirjan mukaan maailman pisin eli 8-metrinen auringonkukka kasvoi Saksassa vuonna 2009.


Auringonkukan suuret mykeröt kääntyvät päivän mittaan niin, että ne osoittavat aina aurinkoa kohti, sillä kukka liikehtii sisäisen kellonsa avulla. Niinpä nimi auringonkukka todennäköisesti kuvastaa sitä, että kasvi on Auringon kukka. Jopa matematiikan taitoja voi harjoitella auringonkukan avulla etsimällä Fibonaccin lukusarjan mukaista rakennetta.

Perhoset imevät auringonkukan mykeröistä mettä, sen sijaan kimalaiset ja mehiläiset keräävät niistä pääasiassa siitepölyä. Talventörröttäjinä seisovat auringonkukat tarjoavat ravintoa siemeniä syöville linnuille, siksi jätimmekin mökille pienen viljelmän tiaisten ruuaksi.


Auringonkukista on silmäniloa pitkälle syksyyn, sillä ne loistavat keltaisina vielä ensimmäisten hallaöidenkin jälkeen. Myöhäinen kukinta kertoo siitä, että auringonkukka on ollut alun perin Suomea lämpöisempien seutujen kasvi. Sen siemenet ehtivätkin kypsyä lyhyeksi jäävän kasvukauden aikana vain Etelä-Suomessa.

Tien varren keltaisina hehkuvat auringonkukkaniityt ilahduttavat ohikulkevia, vaikka auringonkukka on itse asiassa maan parantamiseksi käytetty välivuosikasvi. Jos pellot kylvetään yhdeksi kesäksi täyteen auringonkukkaa, näille riistapellon nimellä kulkeville auringonkukkapelloille voidaan saada säännöksiä noudattamalla EU-tukea. Kun auringonkukkakasvustot kynnetään seuraavana keväänä peltoon viherlannoitteeksi, ne ovat hyötykasvejakin. Myös kunnat ja kaupungit ovat viime vuosina maisemoineet joutomaitaan auringonkukilla. Osa näistä kukkamaista on tarkoitettu silmäniloksi, mutta joillakin pelloilla kukkia saa vapaasti poimia omaan käyttöön.

Taidemaalari Vincent van Gogh on maalannut vuosina 1887 – 1889 yksitoista auringonkukkateosta. Jokin aika sitten havaittiin, että taiteilijan käyttämässä krominkeltaisessa värissä tapahtuu odottamaton kemiallinen reaktio, joka muuttaa kukkien vahvan keltaisen värin vähitellen likaisenruskeaksi, niin kuin kukat kuihtuisivat. Nyt tutkijat yrittävät löytää keinoja, jotta pilaantuminen voitaisiin ehkäistä ja palauttaa maalauksiin niiden alkuperäiset värit.

Ystävä villi ja vallaton:
sinulle auringonkukka on,
avoin ja suuri ja ihana
tulvillaan päivänpaistetta.

Vartesi uljaana kohoaa.
Syleilet kirkkaana maailmaa,
kurkotat luottaen korkeuksiin,
maisemiin kaukana kutsuviin.

Auringonkukkani rohkea,
paljon saan sinulta oppia.
Valosi muillekin heijastuu
auringonkukka kuin keltainen kuu.

Anna-Mari Kaskinen

Lähteet: Luonnossa. Hyötykasvit. Auringonkukka; LuontoPortti; Jättikasviyhdistys 13.2.2017; Tiede. Auringonkukka liikehtii sisäisen kellon avulla 5.8.2016; Hyötykasviyhdistys; Janne Tervola, Tekniikka&Talous 18.4.2016; Johanna TalasteräYle 10.9.2014; Lataamo. Aku Ankka; Kai Autio.Tiedebasaari. Kasvit. Luonto. Tiedeuutisia. Auringonkukka on jumalten suosikki 31.8.2011; Vantaan Sanomat 20.8.2013; Anna-Mari Kaskinen.

Lähetä kommentti