Vieraskynä: Häiveperhosista hiipijöihin ja paksupäihin

12 elokuuta 2017

Häiveperhosen tapasin ensi kerran, kun se tuli tutustumaan hikiseen hilkkaani Saimaan kanavalla. Siinä oli hätä ja hyvä mieli saada perhosta kuvaan, mutta onneksi mansikoita poimiva vaimo oli lähellä ja hänellä pysyy myös kamera käsissä.

Häiveperhosen koreissa siivissä on häivähdys tropiikkia. Tulee mieleen vaikkapa morfoperhonen, jos näkee häivähdyksen siipien hohtavasta sinestä. Myös siipien alapinta on näkemisen arvoinen. Siinä on mm. loistava silmätäplä. Kas, kun perhosilla pitää olla suuria valesilmiä, joilla pelotellaan saalistajia. 

Häiveperhonen

Häiveperhonen
Hiipijöistä olen tehnyt tuttavuutta mm. mustatäplähiipijän ja lauhahiipijän kanssa. Hiipijät kuuluvat paksupäiden rotuun ja siihen rotuun kuuluu myös kirjosiipien ryhmä (kuvassa mansikkakirjosiipi, lauhahiipijä ja mustatäplähiipijä).

Mansikkakirjosiipi

Lauhahiipijä

Mustatäplähiipijä
Näin pienen esityksen puitteissa ei ole mahdollista tehdä selkoa perhosien maailmasta. Pienen pintaraapaisun merkeissä voisi tutustua kiitäjiin, joista sinisilmäkiitäjä sattui lenkkipolulla vastaan ja räpsäytti heti sinipunaiset ”varoitusvalot” päälle, kun kosketin sen lepokortta kameran putkella. Horsmakiitäjä on myös näyttävä perhonen ja yleensä lepäilee päiväsaikaan horsman varrella ja vähät välittää kuvaajasta.

Kuva horsmakiitäjästä poistettu.

Sinisilmäkiitäjä
Vielä pikakatsaus pienimpiin. Mäkikenttämittarilla on kaunis ”hääpuku”. Voi vain ihmetellä luonnon monimuotoisuutta ja taidetta, jota näkee esim. perhosten asuissa. Pihamittari lienee tavallisimpia kameraan eksyviä mittareita. Serpentiinimittariakin tapaa usein ja se on melkoinen linssilude, jos sattuu sille päälle. Surumittarilla on kaunis suruasu, muistuttaa vähän karttaperhosen syyssukupolvea.

Mäkikenttämittari

Pihamittari

Serpentiinimittari

Surumitari
Perhosten maailma on monimuotoinen ja se tuottaa kameran kanssa liikkuvalle yllätyksiä. Itselläni on laitteistona 450 mm zoom makro, 30 - 70 mm zoom, loittorenkaat, ym. tarvittavaa. Yleensä perhoskuvauksessa riittää kyllä yksikin makro-zoom-objektiivi, jolla pääsee kuvaamaan parin kolmen metrin päästä.

Vieraskynään tarttui tällä kertaa luontokuvaaja–kirjailija–opettaja Jouko Varonen.
Teksti ja kuvat ovat hänen.

19 kommenttia

  1. Moi!

    Vilkaisepas tuolta horsmakiitäjän kuvia ja vertaa Varosen kuvaa siitä niihin ---> https://www.suomen-perhoset.fi/horsmakiitaja/

    Terveisin,
    Lasse Aho

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi Lasse.
    Menenpä mainitsemallesi sivulle katsomaan horsmakiitäjän kuvia, kunhan palaan yhteyksien äärelle Nyt mökiltä en päässyt sivulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siihen on hyvä syy, mutta en halunnut julkisesti kertoa sitä.

      Poista
    2. Minä en kylläkään kuvaa luontokuvina, mutta sitähän ne kuitenkin yleensä ovat, maalla kun asun. Minä kerran tartuin Facessa haasteeseen napsia kuva päivässä. Se haaste päättyi vuodessa, mutta minä olen jatkanut sitä omana haasteena toistaiseksi, eikä vielä ole jäänyt päivääkään kuvaamatta. Kesällä onkin helppoa löytää kohteita, kun ötököitä ja kasveja on vaikka mitä. Jos haluat katsella kuviani, niin niitä voi katsella Kuva päivässä kansiossa ---> https://akvarius.kuvat.fi/kuvat/Kuva+p%C3%A4iv%C3%A4ss%C3%A4/

      Poista
    3. Vau, mitä kuvia! Tutustuin antamaasi linkkiin ja sen suurenmoiseen sisältöön! Taidokkaita, mielenkiintoisia valokuvia. Sinulla on silmää. Harrastus imaisi sinut mukaansa!

      Poista
    4. Kiitos kehuista, Sirpa!
      Laitoin juuri Päivän kuviin yhden suosikkiperhosistani, joka aina sykähdyttää ilmestyessään, kuten myös tänään.
      Joko kävit Suomen perhosissa ja panitko erityisesti merkille yhden niistä?

      Poista
  3. Hei Sirpa, suosittelisin menemään katsomaan tuon Lasse Ahon linkin suomen perhoset sivustolle. Jouko Varonen on sieltä varastanut tuon horsmakiitäjän kuvan sekä väittää sitä omakseen.

    VastaaPoista
  4. Kiitos kommentistasi. Kävin katsomassa linkin. Siellä on tosiaan horsmakiitäjiä. Ensimmäinen sarjassa on hyvin samanlainen kuin Jouko Varosen kuva. Katsoin vanhat sähköpostit, Jouko on laittanut minulle kiitäjän ja muiden perhosten kuvia 1.8.2017. Hän kuvaa erittäin ahkerasti perhosia ja yleensäkin luontoa. On toimittanut luontokirjojakin. Pääasiassa tämä opettaja-kirjailija on julkaissut nuortenkirjoja, ihan sarjaksi asti.

    Hyvä Anonyymi, en osaa ottaa tämän enempää kantaa horsmakiitäjään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sirpa, kuvat eivät ole vain hyvin samanlaisia, vaan identtisiä. Tässä linkki Google Driveeni kuvaan, johon yhdistin Varosen ja Diekmannin kuvista saman kohdan. ---> https://drive.google.com/file/d/12FHIzNMp-mglcajMsCF9WBeyeBOheQcV/view?usp=sharing
      Ehdotan, että otat yhteyden Varoseen.

      Lasse Aho

      Poista
  5. Lasse, olipa siellä kauniita perhoskuvia kesäkuun viimeisiltä päiviltä. Minulla perhoskuvia on vähän, liian vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää katsottavaa tarjoan - ritariperhosesta. Kyhäämäni video vuodelta 2011 (15 min.),kun otin kolme ritarin toukkaa täysihoitoon ja videon jatko-osana seuraavan vuoden kuvat, kun ritarit kuoriutuivat. Kaikki kolme kuoriutuivat onnistuneesti ja vapautettiin.

      https://akvarius.kuvat.fi/kuvat/Perhoset/Ritariperhonen.wmv

      https://akvarius.kuvat.fi/kuvat/Perhoset/Ritariperhonen_2012_kevaalla/18+SAM_0195.JPG

      Poista
    2. Jopas jotain, ritariperhosen toukat täysihoidossa! Kiitos videosta. Mielenkiintoista.

      Poista
  6. Sirpa, tuo horsmakiitäjän kuva on jo todettu Helmut Diekmannin ( Kuvan ottajan) kanssa hänen kuvakseen Facebookin suomen perhoset ryhmässä. Sokeakin näkee että se on sama on kuva. Voisin pyytää Helmutin ottamaan sinuun yhteyttä, hän ei varmasti halua että täällä sinun blogissasikin komeilee hänen kuvansa väärillä tiedoilla.

    VastaaPoista
  7. Hei Sirpa!
    Nimeni on Helmut Diekmann ja olen ko. horsmakiitäjäkuvan tekijä. Otin kuvan 20.6.2016 klo 19:20 minun Canon EOS 5D Mark III -kamerallani Espoon Hannusjärvessä. Vielä samana iltana latasin kuvan Suomen Perhoset -nimiselle verkkosivustolle.
    Voin pyytäessäsi lähettää sinulle kuvakaappauksia kamerani EXIF-tiedoista sekä mainitun verkkosivuston lataustiedoista.
    Jouko Varonen toimi törkeästi väittäen kuvan hänen ottamakseen. Tämä koko asia olisi jäänyt piiloon, jos Varonen ei olisi aivan äskettäin, noin viikko sitten, julkaissut kuvan uudelleen Facebookin Suomen perhoset -ryhmässä omana kuvana – esittäen sitä vielä aivan tuoreena havaintonaan. Hän oli sepittänyt tekstin tyyliin: ”Tällainen kiitäjä sattui äskettäin tulemaan hänen kameransa linssin eteen”. Saatuaan Facebookin perhosryhmältä ja minun ystäviltäni, joille kyseinen kuva oli ennestään tuttu, kovaa kritiikkiä, hän on poistanut kyseisen Facebook-postauksen.
    Varonen oli käyttänyt tätä samaa kuvaa Facebookissa myös omana profiilikuvanaan. Kuvavarkauksen ilmi tultua se oli siellä vielä jonkin aikaa, mutta nyt se on poistettu.
    En ole riidanhaluinen ihminen. Jos Jouko Varonen olisi alun perin kysynyt minulta lupaa kuvan käyttämiseen, olisin varmaan suonut tämän hänelle. Mutta hän toimi tavalla, jota ei voi mitenkään hyväksyä.
    Kaikesta huolimatta mukavaa kesän jatkoa toivottaa sinulle
    Helmut Diekmann
    helmutdiekmann@gmail.com

    VastaaPoista
  8. Helmut, laitoin sinulle sähköpostia.
    Kiitos Lasse, että toit epäkohdan esiin!
    Hyviä kuvauspäiviä edelleenkin ja nautittavaa kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällaiset tapaukset ovat kyllä ikäviä sekä sille jolta varastetaan että niille, joille niitä kuvia sitten jaetaan omina. Siinä menee helposti usko ihmisiin. :(
      Lasse

      Poista
    2. Minulla ei kylläkään ollut mitään osuutta paljastumiseen. Eräs toinen perhosryhmän jäsen kaivoi hiukan juttua, kun kuvan "lainaus" paljastui, löysi blogisi ja linkitti tänne.
      Lasse

      Poista