Raparperi muistuttaa mummolasta ja lapsuuden kesistä

03 kesäkuuta 2017

Meillä on jo herkuteltu kesän ensimmäisellä raparperipiirakalla. Oman pihan raparpereistä ei ole vielä piirakaksi asti, mutta löysin kauniita hoikkia raparperin varsia paikallisesta marketista. Myös torilla on raparperiä tarjolla näin alkukesästä. 

Tarharaparperi kuuluu tatarkasveihin ja on erittäin hapan vihannes. Luit ihan oikein, se on vihannes. Raparperin punaisia tai vihertäviä paksuhkoja varsia käytetään ravinnoksi, mutta sen lehdet ovat myrkyllisiä, niiden syömisestä voi saada oksaalihappomyrkytyksen.  Oksaalihappomyrkytysvaaran vuoksi lehtiä ei pidä käyttää edes ruuan alustana, mutta sen sijaan niillä voi koristella pöydän.


Raparperi on kotoisin Kiinasta, jossa sen juurta on käytetty tuhansia vuosia ulostus- ja mahalääkkeenä. Luultavasti raparperi tunnettiin Euroopassa jo keskiajalla, mutta sitä pidettiin myrkyllisenä ja syötäväksi kelpaamattomana. Vielä 1700-luvullakin raparperi luokiteltiin lääkekasviksi.

Raparperiä kasvoi myös Uralin rinteillä, mistä sitä kuljetettiin Välimeren maihin Volgaa pitkin, jota pidettiin barbaarien jokena Rha Barbarumina. Tuosta vanhasta kauppaväylästä arvellaankin raparperin nimen Rheum rhabarbarum juontavan juurensa.
 

Lapsuudenkodissani kasvoi lähekkäin kolme suurta raparperipehkoa. Raparperien valtavat lehdet tavoittivat toisensa ja muodostivat yhdessä lehtevän katon yli metrin korkuisten varsien yläpuolelle. Sen lehtikaton alla minulla oli piilopaikka, jossa oli helteellä viileää ja varjoisaa loikoilla tai lukea kirjaa.

 
 
Meidän pihan raparperit työntävät lehdenalkujaan jo pontevasti mullasta, vaikka kesän tulo oli myöhässä. Alkukesän raparperit ovatkin maukkaimmat ja mehukkaimmat, sillä myöhemmin kesällä raparperin varret puisevoituvat. Minun piti itse kokeilla, ennen kuin uskoin, että heinäkuussa raparperistä saa vain tikkusoppaa. Raparperin ei pidä myöskään antaa kukkia, se huonontaa lehtivarsien makua.


Luonnonvarakeskus Luke etsintäkuulutti keväällä 2015 vanhoja raparpereja. Se saikin eri puolilta maata yhteensä yli 700 ilmoitusta ja näytettä. Pohjoisin tutkimuksessa mukana ollut raparperi kasvaa Utsjoella. Raperperistä on toistaiseksi vain vähän tietoa, vaikka sitä on viljelty Suomessa yli sata vuotta.

Luken saamista näytteistä selvitetään raparperien geneettistä monimuotoisuutta ja päätetään, minkä raparperin geenit säilötään luonnonvarakeskuksen rapaperikokoelmiin. Tutkimuksen taustalla on Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma.
Lappeenrannan Ilottulasta lähetetty näyte kiinnosti tutkijoita, sillä tämän raparperiyksilön geenit eivät kuulu suomalaisten rapaperien valtalajikkeeseen Queen Victoriaan eivät myöskään toiseksi yleisimpään eli Linneukseen. 

Äidin kasvimaalla, raparperin alla,
sammakolla koti oli kultainen.
Alla ruohomatto, päällä lehtikatto,
hirsiseinä vihreä ja punainen.

Hämärä, viileä, sammakon mielest on viihtyisää.
En mä siedä kuumaa, sammakko se tuumaa,
raparperipensaan alla lymyää.

Äiti puuron laittoi, raparperin taittoi,
hirsiseinä rusahtaen katkeaa.
Sammakko se loikki, pihanurmen poikki,
viinimarjapensaan alle katoaa.

Ai, ai HYI, säikähtyi, äiti ja kirkaisten perääntyi.
Yksi varsi jäikin, hyvähän on näinkin,
päivänvarjon sammakko se siitä saa.
Sirkka Valkola-Laine

Lähteet: Etelä-Saimaa 7.5.2017; Wikipedia; Sirkka Valkola-Laine, Raparperin alla.

2 kommenttia

  1. Kiitos raparperi-infosta! Lapsuudenkodissani äiti keitti laihaa rapaperisoppaa pieneen kanisteriin, kun lähdimme automatkoille. Se oli raikasta juotavaa eväsleipien kanssa. Edelleen otan mielelläni voileivän raparperisopan tai - kiisselin seuraksi. Näin ne makutottumukset syntyvät. Edellisen työpaikan emäntä lisäsi ripauksen kanelia raparperin kaveriksi kiisseliin, ja nyt teen itse samoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiinatei. Oli hauska lukea lapsuudenkokemuksistasi. Kodista saatuja eväitä (konkreetteja tai kuvaannollisia) me kannamme mukanamme. Kiva vihje tuo kanelin lisääminen.

      Tytär toi eilen minulle itse tekemäänsä raparperimehua. Siinä oli hienostunut maku, oli erilaista. Pitää kysyäkin häneltä ohje.

      Poista