Avainkukasta lehmänkieleen

26 toukokuuta 2017

”Lipsahtipa kerran Pyhältä Pietarilta käsistä taivaanportin avainnippu. Melkoista vauhtia nippu kiisi halki ilmojen ja maahan ehdittyään upposi syvälle. Vähältä piti, ettei etsimään lähetetty enkeli joutunut palaamaan tyhjin käsin. Onneksi paikalle kasvoi merkiksi kasvi, joka kukinto muistutti avainnippua, ja niin avaimet voitiin palauttaa haltijalleen.” Tämä kasvi oli kevätesikko.


Kevätesikolla on useassa kielessä erilaisia avaimiin liittyviä nimiä, kuten ruotsin Sankt Pers nycklar ja englannin St Peter´s keys, saksassa Schlüsselblume ja Inkerin suomessakin avainkukka.

Kevätesikon tieteellinen sukunimi Primula tarkoittaa primusta eli ensimmäistä ja koko nimi Primula veris kevään ensimmäistä. Samaa tarkoittaa myös esikko, joka on kuopiolaisen A. J. Melan 1800-luvulla esikoisesta muokkaama uudissana. Suomessa lajin kansannimet ovat olleet maanläheisempiä, kuten lehmänkieli, lehmäntissi, orhinpää ja maitokukka.


Kevätesikko on vanha rohtokasvi. Sitä on käytetty irrottamaan limaa ja lievittämään yskää sekä helpottamaan migreeniä. Lisäksi sen juuresta on tehty lääkettä reumatismiin ja selkävaivoihin.

Aiemmin kevätesikkoa on käytetty myös viinan ja oluen mausteena, jolloin kukista on saatu juomaan kaunis väri. Esikon kukista on tehty myös viiniä lisäämällä vain sokeria ja sitruunaa, juoma muistuttanee meidän simaamme.
 

Kevätesikko on suosittu koristekasvi,joka onkin karkaillut monista kukkapenkeistä lähiluontoon. Minä puolestani kävin hakemassa muutama vuosi sitten Sammonlahden metsästä pari puutarhakarkulaisesikkoa kotipihaani, jossa nämä kauniit kukkaset ovat jo levittäytyneet melkoisesti.

Luonnonvaraisena esikko on harvinainen Suomessa, sitä kasvaa vain Lounais-Suomen saaristossa ja rannikolla. Runsaimmin esikkoja kasvaa Ahvenanmaan lehtomailla, se on valittu Ahvenanmaan maakuntakukaksi.
--
Silloin sumu väistyy
ja sateet kostuttavat nurmet,
ruoho kasvaa ja esikot nostavat päänsä haparoiden
mutta niin valmiina sukeltamaan pienten alkujen päiviin.
Vihdoin tuli aamu,
jolloin taivas oli vaalennut
jo ennen kuin avasin silmäni.
Hanna Ekola

Lähteet: Kirsti Aapala & Marja Aapala, Pääskynhattu, päivänkämmen; LuontoPortti; Hanna Ekola, Kiitos elämän lahjasta.

2 kommenttia

  1. Mukavan kevätesikkojen infon annoit! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tillariina. Esikko nousee näkyville tosiaan kevään esikoisena. Kiitän toivotuksistasi, samaa sinulle!

      Poista