sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Etana etana, näytä sarves, onko huomenna pouta

Suomalaiset eläinuskomukset ja -tarinat

Suomalaisen maailmankuva oli ennen vanhaan monien uskomusten säätelemä. Suomalaiset eläinuskomukset pitävät sisällään syntytarinoita, selityksiä eläinten käytökselle, enteitä sekä taikoja, joilla voitiin vaikuttaa niin omaan kuin toistenkin onneen.

Millaisia tarinoita ja uskomuksia kerrotaan nykypäivänä? Onko sinulla käytössäsi kalataika, jolla varmistat onkireissusi saaliin? Saako jonkun eläimen näkeminen sinut odottamaan onnea tai onnettomuutta? Selittyykö pihapiirissä liikkuvan ketun käytös jonkin vanhan tarinan avulla?

Minulle on tuttu muun muassa sanonta Syö särkee, saat järkee. Samoin olen kuullut sääenteenä Kun pääskyt lentävät matalla, tulee sade. Kun kuulet käen kukkuvan keväällä ensimmäisen kerran, niin ehkäpä lasket, kuinka monta kertaa se kukkuu..


Onkimiehen toivomus: Anna Antti ahvenia, Pekka pieniä kaloja!
Forssan Luonnonhistoriallinen Museo kerää eläintarinoita. Niiden kerääminen ja tallentaminen liittyy "Metsien sikaset, tarhojen matoset" -näyttelyyn. Saamiaan tarinoita museo esittelee niin tuossa näyttelyssä kuin sosiaalisessa mediassakin.

Tästä pääset kirjoittamaan tarinasi Forssan Luonnontieteelliselle Museolle. Jokainen kertomus on tärkeä, kiitos jo etukäteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti